Akcija ,,Autopijaca 2020“: Oduzeta roba u vrijednosti 41.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, u saradnji sa MUP-om Kantona Sarajevo, proveli su operativnu akciju ,,Autopijaca 2020“ i oduzeli robu u vrijednosti 41.300 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Ovlašteni službenici UIO, Odsjeka za provođenje propisa, RC Sarajevo, u saradnji sa pripadnicima MUP-a KS, PS Novi Grad, proveli su operativnu akciju ,,Autopijaca 2020”, koja je bila usmjerena na suzbijanje nezakonite prodaje akciznih proizvoda. Tom prilikom, na lokalitetu auto pijace ,,Sarajevo” zatečeno je 13 lica, koja su na improvizovanim štandovima vršili prodaju cigareta i duhana, a za koji nisu imali vjerodostojnu dokumentaciju o porijeklu, niti su bile obilježene akciznim markicama koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje. Ukupno je oduzeto 4.355 paklica cigareta i 130,1 kg sitno rezanog duhana, ukupne vrijednosti 41.300 KM.

Protiv navedenih lica biće poduzete zakonom propisane mjere i radnje pred mjesno nadležnim sudom.

U toku preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizovana oprema, kao i vozila donirana od strane Američke ambasade putem programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)