Cijene nafte porasle više od 3,5 posto nakon pet sedmica pada

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle su sedmice porasle, prvi put nakon pet sedmica pada, što se zahvaljuje očekivanjima da će OPEC dodatno smanjiti proizvodnju, a da će se potražnja oporaviti kada se zaustavi širenje koronavirusa.

Na londonskom tržištu, cijena barela protekle sedmice skočila je 5,2 posto, na 57,32 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,6 posto, na 52,05 dolara.

Nakon pet sedmica pada, tokom kojih su potonule gotovo 20 posto, prošle sedmice  cijene nafte su porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će uskoro biti zaustavljeno širenje koronavirusa, od kojega je do sada u Kini umrlo više od 1.770 ljudi, dok je novozaraženih oko 70.500.

Kako su nedeljama tvornice u Kini bile zatvorene, analitičari pokušavaju procijeniti ekonomske štete.

Nakon produženih novogodišnjih praznika, u Kini se radnici posljednjih dana vraćaju na posao, ali taj proces ide polagano, a mnoge su poslovne konferencije i sajmovi otkazani.

Zbog toga, na primjer, analitičari Capital Economicsa procjenjuju da će rast kineske ekonomije u prvom tromjesečju u odnosu na isto lanjski period potonuti za 4 postotna boda, na samo 2 posto, dok bi na kvartalnom nivou bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti oko 2,5 posto.

U osvrtu na situaciju na tržištima, analitičari Capital Economicsa navode i da bi ekonomija mogla odskočiti u proljeće, ako se širenje koronavirusa zaustavi.

Nada u to, kao i niz podsticajnih ekonomskih mjera kineskih vlasti, prošle su sedmice podržali cijene nafte.

“Čini se da se cijena nafte posljednjih dana počela oporavljati, a poboljšano raspoloženje odražava se i u stabilizaciji cijena dionica na azijskim berzama”, kaže analitičar BNP Paribasa Harry Tchilinguirian.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da će zbog izbijanja koronavirusa naftna potražnja u prvom tromjesečju na godišnjoj razini pasti po prvi put od finansijske krize u 2009. godini.

Zbog pada potražnje Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri, uključujući Rusiju, razmatraju dalje smanjenje proizvodnje, na ukupno 2,3 miliona barela dnevno.

I dok OPEC već duže vrijeme smanjuje proizvodnju, SAD i neke druge zemlje već je neko vrijeme povećavaju.

U SAD-u se proizvodnja nafte kreće na rekordnim nivoimaa, a izvještaj kompanije Baker Hughes, objavljen u petak, pokazao je da je protekle sedmice broj aktivnih postrojenja u SAD-u povećan drugu nedelju zaredom – za dva postrojenje, na njih ukupno 678, prenosi SEEbiz.

(Fena)