Komšić na neformalnom sastanku i večeri lidera EU i lidera Zapadnog Balkana u Bruxellesu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, na poziv predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, prisustvovao je juče neformalnom sastanku i večeri lidera EU i lidera Zapadnog Balkana u Briselu. Potvrđena je nedvosmislena podrška i posvećenost rukovodstva Evropske unije regiji Zapadnog Balkana, te najavljeno da je Evropska unija  odlučna ojačati  potporu političkim, privrednim i društvenim promjenama u regiji. Ponovljeno je da je cilj snažna, stabilna i ujedinjena Evropa, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Razgovarano je o novoj metodologiji pristupanja za zemlje Zapadnog Balkana i otpočinjanju pregovora sa Republikom Sjevernom Makedonijom i Republikom Albanijom.

Večeri su prisustvovali i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, te visoki predstavnik za vanjske poslove i bezbjedonosnu politiku i podpredsjednik Evropske komisije  Josep Borrella.

Od lidera iz regije, prisustvovali su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Plenković, ministar vanjski poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov, predsjednik Kosova Hasim Tači i premijer Albanije Edi Rama.

V. P.

(NovaSloboda.ba)