Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Sokolac -6 stepeni, Livno -4, Bjelašnica, Bugojno i Drvar -3, Grude, Jajce, Široki Brijeg i Zenica -, Srebrenica i Tuzla -1, Banja Luka, Bijeljina, Prijedor i Stolac 0, Doboj, Ivan Sedlo, Mostar, Sanski Most i Sarajevo 1, Zvornik 2, Trebinje 3, Gradačac i Neum 7, Bihać 13 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar slab južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 12 i 17 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike će biti ugodnije.

Dodatna stabilizacija, uz porast temperatura tokom dana, povoljno će djelovati na većinu populacije.

Jutro i veče će biti prohladni, stoga je u ovim periodima preporučljivo biti oprezniji i posvetiti nešto više pažnje oblačenju.

Tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti.

—–

BIHAMK

Oprez zbog jakih udara vjetra, poledice i odrona

Na dionicama u zapadnim i jugozapadnim krajevima upozoravamo na jake udare vjetra. Niske temperature u jutarnjim satima pogoduju formiranju poledice, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Upozoravamo i na učestale odrone zemlje ili kamenja i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na planinskom prevoju Borova Glava na dionici Šuica-Livno upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka zbog sanacionih radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati, na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izvođenja neophodnih radova kod mjesta Potoci na magistralnom putu Jablanica-Mostar, od 08 do 16 sati, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima ovog jutra nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)