Hujdur: Rok za deponiju do petka, u suprotnom promijenićemo mjere

Predsjednik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur izjavio je kako do petka, 21. februara, očekuju odgovor nadležnih o rješenju mostarske deponije Uborak, jer će u suprotnom promijeniti mjere u borbi oko rješavanja toga višegodišnjeg problema.

Hujdur je u ponedeljak u Mostaru istakao kako je komisija na predloženim lokacijama za potencijalnu deponiju završila svoj dio, te da do petka 21. februara, očekuju odgovor.

“U suprotnom, odnosno ako ne dobijemo odgovor do petka, promijenićemo i mi svoje mjere. Svakim danom je sve manji i manji kapacitet trenutne deponije. Ona je do sad trebala biti zatvorena, ne kopaju novu lokaciju i ne pripremaju nove terene, te ne znamo što smjeraju. Sve i da žele kod nas da je pripreme, trebali su davno početi s radovima,  ali mi to nećemo dozvoliti, u svakom slučaju, pogotovo bez papira. Zato i jesmo gore svaki dan, kao i policija”, poručio je Hujdur na konferenciji za novinare.

Naime, na sastanku o rješavanju pitanja mostarske deponije Uborak, koji je održan 3. februara u Gradskoj vijećnici, predstavnici gradskih i kantonalnih vlasti prezentirali su predstavnicima Građanske inicijative “Jer nas se tiče” šest potencijalnih lokacija za novu deponiju.

Tada je postignuta saglasnost da se nastavi s daljim ispitivanjm predloženih lokacija, ali da će predstavnici Inicijative do konačnog rješenja ovog problema i dalje vršiti pritisak i dežurati na deponiji Ubora.

Hujdur je posjetio kako je lokacija koju brane kontaminirana, te da je devedesetih proglašena ekološkom bombom.

“Na lokaciji Uborak priroda je sva uništena, zračenja su ogromna i ova lokacija trenutna ne može podnijeti ništa. Lokacija je devedesetih godina po automatizmu zatvorena, jer je proglašena ekološkom bombom, utvrđena je njena štetnost na poljoprivredu i stanovništvo, bila je sanirana i završena”, podsjetio je Hujdur.

Naglasio je kako će pokušati u cijelu priču uključit one najodgovornije, naći način i doći do njih, tražit sastanke, slati dopise, te neumorno pričati o problemu.

“Mi želimo zdravu okolinu za svu djecu, bez obzira u kome djelu grada žive. Lokacija nove deponije ne smije ugrožavati život ljudi ni zagađivati prirodu. Naša želja nije riješit svoj problem na štetu nekog drugog. Očekujemo od odgovornih brzu reakciju na svimnivoima vlasti na rješavanju iznalaska nove lokacije za deponiju, koja neće ugrožavati život građana Mostara, ni građana u dolini Neretve2,podcrtao je Hujdur.

Problemi s deponvanjem otpada na Uborku eskalirali su u maju prošle godine, kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponovana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, za koji su aktivisti građanske inicijative tvrdili da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Nadležna inspekcija je nakon toga utvrdila brojne nepravilnosti i nedostatke na deponiji, zbog čega nije izdata okolinska dozvola, pa već godinu dana deponija radi ilegalno, bez posjedovanja te dozvole, jer inspektor federalnog urbanističko-ekološkog inspektorata, kako je rekao Hujdur, nije nakon toga završio svoj posao.

Nakon višegodišnjeg ignorantskog odnosa nadležnih institucija prema navedenom problemu, građani okolnih naselja su, osnivanjem inicijative “Jer nas se tiče”, počeli aktivno djelovati, javno upozoravati na problem, tražiti rješenje od odgovornih i to: zatvaranje deponije, njenu sanaciju, te pronalazak i premještanje deponije na drugu lokaciju.

Tokom prošle godine, formirana je Komisija, čiji je zadatak iznalaženje nove lokacije. Međutim, formiranju Komisije za iznalaženje nove lokacije izostalo je prethodno donošenje odgovarajućeg zakonskog akta o zatvaranju i sanaciji Deponije d.o.o. Mostar, čime bi se stvorili zakonski preduslovi za dalje radnje, i obaveza lokalnih vlasti da ovaj problem riješe.

“Zbog svega navedenog, zahtjev Građanske inicijative je bio i ostaje, zatvaranje i sanacija postojeće deponije i njeno premještanje na novu lokaciju, jer JP Deponija d.o.o. Mostar predstavlja ekološku bombu. koja šteti zdravlju građana i pravi probleme za normalan život dostojan čovjeka”,rekao je na konferenciji Hujdur.

Napomenuo je kako posljedice rada Deponije d.o.o. Mostar već osjećaju građani cijele doline Neretve, pa čak i susjedne države Republike Hrvatske, čijim će se predstavnicima vlasti uskoro i obratiti, kako bi ih upoznali sa stvarnim činjenicama i stanjem na terenu.

U vezi s ovim problemom, sljedećih dana u Mostaru će biti održan promotivno-edukativni štand putem koga će građanima biti predstavljene pojedinosti i sva problematika vezano za deponiju Uborak, te omogućen i konkretan način iskazivanja podrške Inicijativi putem peticije.

Svi zainteresovani građani više informacija, raspored održavanja štandova mogu pronaći putem FB stranice.

(Fena)