Milanović: Biću konstruktivni faktor

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je u svom inauguralnom govoru u utorak da su izbori metoda za postizanje mirnog kompromisa između suprotstavljenih želja različitih ljudi, te da kao predsjednik kani biti konstruktivni faktor.

Obrativši se građankama i građanima i gostima inauguracije, Milanović je istakao da istinu i želju birača treba držati razdvojenima, te da izbori nisu metoda za pronalaženje istine, već za postizanje mirnog kompromisa između suprotstavljenih želja različitih ljudi.

“Čini mi se da postoji samo jedan pravi put – puna i aktivna podrška vlasti akademskoj i znanstvenoj neovisnosti te neovisnosti sudstva i medija. To je najčvršća brana tiraniji. Tiraniji svake vrste”, poručio je Milanović.

Naučna zajednica, sudstvo i mediji, tvrdi, moraju neprestano raditi na usavršavanju mehanizama za borbu protiv nepoštenja i korupcije u vlastitim redovima.

“Zaštita i promicanje nezavisnosti sudstva, medija i nauke najvažniji su sadržaj načelne ustavne formulacije o odgovornosti predsjednika Republike Hrvatske za stabilnost državne vlasti”, istakao je Milanović, prenosi Hina.

Poručio je da ne kani biti korektivni, nego konstruktivni faktor kad je riječ o područjima direktne nadležnosti ili sunadležnosti predsjednika Hrvatske, dodavši da to proizlazi iz duha Ustava.

U vanjskoj politici, fokusiraće se, takođe, kaže, na one tačke na kojima se može graditi saradnja i prosperitet.

“Nema dileme da takvih tačaka ima neusporedivo više od onih koje nas udaljavaju i od susjeda i od svijeta, čak i kad su posrijedi države s kojima imamo najviše neriješenih pitanja”, dodao je.

Zamolio je unaprijed “zrno razumijevanja za svoje greške, jer te greške nikad neće biti namjerne, s namjerom da nekoga povrijede ili ponize”.

“Nikad nisu niti bile. Uložiću sve što imam i sve što znam da iz tog zrna izraste predsjednički mandat koji će biti na korist Hrvatskoj i svim njenim građanima”, poručio je novi predsjednik Republike Hrvatske.

(Fena)