Rijad Burović glavni favorit 9. IT ”Konjic Opena 2020”

Rijad Burović, sa nepunih 15 godina, postao je drugi najmlađi FIDE majstor u istoriji Bosne i Hercegovine. a već sa 12 godina i prvak države. Kao član Olimpijske reprezentacije BiH, sa uspjehom je predstavljao državu na šahovskoj Olimpijadi u gruzijskom Butumiju 2018 godine. Dobitnik je specijalne nagrade za najljepšu partiju 4. kola na Olimpijadi.

Šah je naučio da igra već sa šest godina,a  sa 11 godina učestvuje na turniru u Goraždu, gdje je izgubio sve partije.To ga ne obeshrabruje, nego nastavlja vrijedno trenirati sa svojim ocem Ismetom, takođe šahistom, te posjećuju turnire u BiH i regiji, čime stiče neophodna iskustva u šau.

Na ovogodišnjem 9.IT Konjic Openu 2020 godine, važi za glavnog favorita turnira.

“Šah je sport koji me stvarno ispunjava i usrećuje. Konjic Open je turnir koji uvijek rado igram. Ne razmišljam puno o rezultatu koji ću napraviti. Volim da igram, da se borim, da dam sve od sebe i to je ono što mi je najbitnije”, kaže Rijad Burović za Novu Slobodu.

9.IT “Konjic Open” počinje 28 februara, a do sada je  stiglo 95 prijava šahista i šahistica iz pet šahovskih federacija.

Emir Krpo

(NovaSloboda.ba)