Unija studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” organizuje Debatno takmičenje

Ceremonija otvaranja Debatnog takmičenja biće upriličena u srijedu, a nakon obraćanja predsjednika Unije studenata i dekanese Pravnog fakulteta, Debatno takmičenje otvoriće rektor Univerziteta ili neko od njegovih najbližih saradnika – prorektora.

Takmičenje će zvanično početi u srijedu, u Sali za simulaciju Pravnog fakulteta (stara zgrada, prekoputa Pravnog fakulteta, zadnji sprat), a završiti finalnom debatom na temu: Da li je BiH popularna turistička destinacija, da li je taj potencijal dovoljno iskorišten, te šta i kako unaprijediti u toj vrlo značajnoj grani privrede.

“Debatno takmičenje okupiće veliki broj učesnika – studenata, ali i veliki broj srednjoškolaca, na šta smo poseban fokus stavili. Cilj nam je u naše aktivnosti i projekte uključiti što više srednjoškolaca, od Debatnog takmičenja, preko Studentske univerzitetske lige, različitih radionica, seminara i predavanja koje planiramo ili su u toku, humanitarnih akcija, kao i ekoloških akcija čišćenja s ciljem širenja svijesti o čistoći okoliša, uključujući inicijative koje smo uputili ili planiramo uputiti u korist studenata a prema menadžmentu Univerziteta i fakulteta, a pogotovo nakon pokretanja Obrasca za anonimni prigovor, te samim tim naš Univerzitet predstaviti im u pozitivnom kontekstu i privući ih na isti”, kaže Mirza Lalić, predsjednik Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Na Debatnom takmičenju učestvovaće veliki broj srednjih škola s područja Grada Mostara, ali i šire, s obzirom da je poziv za učešće upućen i školama u Konjicu i Jablanici.

Cilj i svrha Debatnog takmičenja jee prevashodno sticanje novih znanja, podataka, zanimljivih informacija, poboljšanje retoričkih, komunikacijskih i prezentacijskih sposobnosti, te ono najvažnije upoznavanje novih ljudi i sticanje prijateljstava, koja ostavljaju neizbrisiv trag nakon ovakvih manifestacija.

(NovaSloboda.ba)