Uspješno održan trening za trenere umjetničkog klizanja

U organizaciji Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine i Saveza klizačkih sportova  Bosne i Hercegovine, a pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta, u Sarajevu je, d 9.  do 16. februara, održan Tehnički kurs za trenere umjetničkog klizanja.

Priliku da steknu nova saznanja i iskustva, dobilo je 14 trenera. Glavni ekspert kursa bila je Ivane Jakupčević Marinković (renomirani stručnjak Međunarodne klizačke unije), a kako umjetničko klizanje predstavlja kompleksan sport, u edukaciji su učestvovali i eksperti u svojoj branši, Jelisaveta Kokic Ryjkin (GER), Katarina Grof Mitrović (SRB), Belinda Schoenberger (AUT) i Karlo Požgajčić (BIH).

Kursom je obuhvaćena edukacija trenera na ledu i van leda (balet, koreografija i kondiciono pripremanje), kao i poznavanje sudijskih pravila. Polaznici su u aktivnom radu proveli 84 radna sata, a iskorištena je prilika da neki od njih pohađaju sudijski seminar kao jedan od uslova za sticanje certifikata nacionalnog sudije.

Uz demo klizače koje su činili reprezentativci Hrvatske: Hana Cvijanović i Hana Kosić, te Bosne i Hercegovine: Zara Husedžinović i Hena Uzunović, priliku da treniraju sa vrhunskim trenerima dobilo je dvadesetak mladih klizača iz bosanskohercegovačkih klubova.

“Organizacija je dobila pohvale od gostujućih stručnjaka i učesnika, a Bosna i Hercegovina novu generaciju edukovanih trenera. U Savezu se nadamo da ćemo imati dovoljno podrške za nastavak izgradnje domaćih kapaciteta i ljudskih resursa”, rekao nam je Zikrija Đonko, predsjednik Saveza klizačkih sportova BiH.

(NovaSloboda.ba)