Komšić: Dodik dolazi iz dijela BiH gdje je njegova riječ zakon i posljednja, mora se navići da čita dokumenta i dolazi na posao

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ponovio je danas novinarima da je pravo predsjednika Evropskog suda za ljudska prava da bira tri strana sudije u Ustavni sud BiH, dodajući da davanje mišljenja o tome i konsultacije nisu obavezujuće.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tražio je da Predsjedništvo na današnjoj sjednici razmatra imenovanje novog stranog sudije, jer tvrdi da mu Komšić nije taj prijedlog pružio na uvid, ali Komšić ističe da je na snazi pokušaj Dodika da kroz procedure, koje će on interpretirati, potpuno onemogućiti imenovanje sudija i to mu, kaže Komšić, neće biti dopušteno.

“Ako misli da je ovdje neko naivan i ako misli da će kroz silu suprotno Ustavu i zakonima onemogućiti imenovanje sudija stranaca u Ustavnom sudu i na taj način očistiti Ustavni sud od stranaca grdno se vara”,poručio je Komšić.

Ipak, kaže, razumije Dodika jer on dolazi iz dijela BiH gdje je njegova riječ zakon i posljednja, ali se mora naviknuti, kaže Komšić, da čita dokumente i da dolazi na posao.

Mišljenja je da ne može Komšić odgovarati što je to Dodikovim savjetnicima promaklo, a imao je na raspolaganju nekoliko načina da reaguje, ali je u pitanju neki propust.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ističe da, ako Dodik misli da je nešto urađeno protivustavno, potrebno je da se obrati Ustavnom sudu, jer je ta institucija nadležna da utvrdi ako je do toga došlo.

Poručio je da Dodik može predložiti izmjene Ustava BiH, ali je pitanje kakvo će o tome biti izjašnjenje u parlamentu BiH.

Na pitanje novinara o tome kako se Dodik ponašao na sjednici, s obzirom na to da je Predsjedništvo jednoglasno odlučilo da ne pomiluje dvije osobe koje su im predložene, Komšić kaže da je činjenica da je Dodik došao na sjednicu i glasao bez obzira na to što je najavio da neće učestvovati u odlučivanju o bilo čemu na nivou BiH.

Za najavu Dodika da neće podržati produženje Odluke o privremenom finansiranju bh. institucija, Komšić je podsjetio da o tome Predsjedništvo ne odlučuje, a ukoliko predstavnici njegove partije odluče ne podržati tu odluku u Vijeću ministara BiH. moraju onda preuzeti odgovornost za to.

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine koja je danas održana bila je prva sjednica nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila nekoliko spornih zaključaka koje se odnose na Ustavni sud BiH.

(Fena)