Objavljeni konačni rezultati izbora u Afganistanu, Ghani osvojio drugi mandat

Konačni rezultati afganistanskih predsjedničkih izbora objavljeni su u utorak nakon više od četiri mjeseca odgađanja, i oni pokazuju da je Ashraf Ghani osvojio drugi predsjednički mandat s osvojenih 50,64 posto glasova.

Njegov glavni suparnik i partner u vladi nacionalnog jedinstva, Abdullah Abdullah, osvojio je 39,52 posto važećih glasova na izborima održanim 28. septembra prošle godine, objavila je predsjednica afganistanske izborne komisije Hawa Alam Nuristani na konferenciji za novinare u Kabulu.

Sudeći po izbornom rezultatu, drugi krug glasanja nije bio neophodan.

Nijedan od ostalih kandidata nije uspio da osvoji ni čak pet posto glasova.

Afganistanska izborna komisija objavila je preliminarne rezultate predsjedničkih izbora nakon skoro četiri sedmice odgode krajem decembra zbog optužbi o izbornim prevarama i tehničkim problemima.

Abdullah i ostali predsjednički kandidati nisu priznali preliminarne rezultate krajem decembra. Abdullah je osporio 300.000 glasova. Analitičari pretpostavljaju da Abdullah takođe neće priznati zvanični konačni rezultat.

Kontinuirana politička kriza, uz ulične proteste, pa čak i nasilne incidente, takođe, bi dodatno mogla otežati napore na postizanju mira s talibanskim pobunjenicima, prenosi dpa.

(Fena)