Vlada HNK-a o zahtjevima Sindikata policije sljedeće sedmice

Sjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, koja se trebala održati u srijedu u Mostaru, odgođena je, tako da će se o zahtjevima Sindikata policije HNK-a o isplati dugovanja po pravosnažnim sudskim presudama, razgovarati sljedeće sedmice, za kada je sjednica prolongirana.

Sindikat policije HNK-a u utorak je zatražio od kantonalne Vlade da počne poštivati dogovor o isplati dugovanja po pravosnažnim sudskim presudama u protivnom će, kako su naveli, kenuti s protestima.

 Podsjećaju da je u kantonalnom budžetu za 2019. godinu bilo predviđeno 4,5 miliona maraka za isplatu pravosnažnih sudskih presuda po tužbama budžetskih korisnika za kršenja odredbi kolektivnih ugovora. Ističu kako je od tog iznosa isplaćeno oko 1,7 milionna za vansudske nagodbe i oko 800.000 za redovne presude s kamatama, a da ostatak nije isplaćen.

 O njihovim se zahtjevima na današnjoj sjednici trebala očitovati Vlada, međutim, po riječima glasnogovornika Vlade HNŽ-a Pere Pavlovića, sjednica je odgođena te će se o toj problematici razgovarati sljedeće sedmice.

“O zahtjevima Sindikata policije razgovaraćemo na sljedećoj sjednici, kada ćemo vidjeti što možemo, uz sve ove napore koje smo do sada učinili, u smislu isplate potraživanja, ali i u smislu očuvanja finansijske stabilnosti našeg kantona”, izjavio je Feni glasnogovornik Vlade HNK-a Pero Pavlović.

Pri tom je istakao kako Vlada razumije razmišljanja i zahtjeve Sindikata, ali očekuje da na određen način, kroz dijalog i razgovor, dođu do formule kako poštovati i pravo ljudi, ne ugroziti finansijsku stabilnost kantona i kako nastaviti rješavati ovaj problem.

Takođe je istakauo kako je današnja sjednica odgođena zbog bolesti pojedinih ministara.

“Juče je ministar Faladžić (Adnan) zamolio predsjednika kantonalne Vlade da se sjednica koja je planirana za danas prolongira za sedam budući su dva ministra iz SDA imala određenih zdravstvenih tegoba i nije se mogla oigurati njihova prisutnost. Zahtjev je uvažen, te je dogovoreno da se sjednica Vlade održi sljedeće sedmice”, objasnio je Pavlović.

Istakao je kako je nakon toga predsjednik Vlade informisan da je kantonalniministar turizma Ajdin Teletović imao ozbiljnih zdravstvenih tegoba i da je tokom poslijepodnevnih sati hospitalizovan u SKB Mostar.

“Predsjednik Vlade (Nevenko) Herceg je zajedno s direktorom SKB Mostar jutros obišao ministra Teletovića, čije je zdravstveno stanje u ovom trenutku stabilno”, ustvrdio je Pavlović.

(Fena)