Pretežno oblačno

Jutro je Bosni bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom i sunježicom u centralnim i istočnim područjima. Nešto manje oblačnosti bilo je u zapadnim i sjevernim područjima i u Hercegovini.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -9 stupnjeva, Ivan Sedlo -2, Bihać, Sanski Most i Sarajevo 1, Banja Luka, Bugojno, Jajce i Livno 2, Drvar, Gradačac i Tuzla 3, Grude 6, Široki Brijeg 7, Trebinje 8, Mostar 9, Neum i Stolac 10 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima u centalnim i istočnim područjima sa susnježicom ili slabom kišom, na planinama sa slabim snijegom. Umjereno oblačno vrijeme u Krajini i većem dijelu Hercegovine. U ostalim područjima postepeno razvedravanje u drugoj polovini dana.

Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera, a u planinskim djelovima na momente i olujan.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 4 i 9, na jugu zemlje do 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Niže temperature, uz mjestimično tmurno vrijeme, kod većine ljudi će negativno djelovati na raspoloženje, a hroničnim bolesnicima će uzrokovati poteškoće.

Jutarnji sati će biti znatno svježiji, primjereniji zimskom periodu, stoga je neophodno posvetiti pažnju oblačenju i zaštiti od hladnoće.

Sa odmicanjem dana, opšta slika će se polako popravljati, pa bi se i tegobe kod osjetljivih osoba trebale djelimično umanjiti.

U Hercegovini ugodnije u odnosu na ostatak zemlje.

—–

BIHAMK

Oprez zbog mokrog kolovoza i odron a

Zbog kiše koja je padala tokom noći ili još uvijek pada saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama. U ranim jutarnjim satima u višim predjelima evidentirane su i sniježne padavine, posebno na putevima Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar i Glamoč-Mlinište. U južnim i jugozapadnim krajevima upozoravamo i na mjestimično jače udare vjetra. Napominjemo da se na put ne kreće bez zimske opreme, čije posjedovanje je i zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka zbog sanacionih radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Poslije 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izvođenja neophodnih radova kod mjesta Potoci na magistralnom putu Jablanica-Mostar, od 08 do 16 sati, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Tokom dana, zbog aktuelnih radova, sporije se saobraća i na magistralnim putevima Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište).

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima, ovog jutra nema dužih zadržavanja.

Izbezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)