Sastankom u Istočnom Sarajevu predsjedavaju Dodik i Tegeltija

Sastanak političkih predstavnika Republike Srpske koji obavljanju dužnosti u državnim institucijama Bosne i Hercegovine počeo je danas u Istočnom Sarajevu, a sastanak je sazvao član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik.

Iako se očekivalo, sastanku ne prisustvuje predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović, ali uz Dodika sastankom predsjedava i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, takođe iz SNSD-a.

Sastanku prisustvuje predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija, a iako su pozvani, na susret nisu stigli predsjednici Partije demokratskog progresa (PDP) i Srpske demokratske stranke (SDS) Branislav Borenović i Mirko Šarović.

Mediji su ranije objavili da je sastank sazvan nakon susreta Dodika s ambasadorom SjedinjenSADEricom Nelsonom, koji je Dodika, prema izjavi iz Ambasade, podsjetio da SAD ne traži ni više ni manje nego potpuno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je za medije iz RS-a, odmah nakon susreta s Nelsonom, izjavio da je taj sastanak doživio kao prijetnju, ali da administracija SAD-a “neće moći zaustaviti odbranu interesa bh. entiteta Republika Srpska”.

Inače, ambasador Nelson posjetio je Dodika netom po okončanju sjednice Predsjedništva BiH koja je održana juče i koja je bila neefikasna, jer je protiv svih tačaka dnevnog reda glasao upravo Dodik.

Bila je to prva sjednica državnog Predsjedništva nakon zaključaka usvojenih na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, u kojima je, između ostalog, najavljeno da će politički predstavnici RS-a učestvovati u radu, ali ne i u donošenju odluka na državnom nivou.

Veliki broj medijskih ekipa očekuje obraćanje učesnika sastanka.

(Fena)