Pretežno sunčano, popodne naoblačenje

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica i Sokolac -8 stepeni, Livno -7, Bugojno, Grude i Jajce -6, Ivan Sedlo, Sanski Most, Široki Brijeg i Tuzla -4, Sarajevo i Srebrenica -3, Banja Luka, Doboj i Prijedor -2, Stolac -1, Bihać i Bijeljina 0, Gradačac 2, Mostar 3, Trebinje 4; Neum 6 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano prije podne. U drugoj polovini dana postepeno povećanje oblačnosti.

Vjetar prije podne slab. U drugoj polovini dana umjeren vjetar sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 7 i 12, na jugu zemlje do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz stabilnije vremenske prilike i povremene sunčane intervale, opšta slika će se popraviti.

Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom oblačenju, naročito u jutarnjim i večernjim satima, kada će biti prohladno.

Posvuda će preovladavati sjeverno strujanje koje će, većim dijelom dana, pojačavati osjećaj hladnoće.

Moguće su meteoropatske reakcije, poput glavobolje, nervoze, dekoncentracije.

—–

BIHAMK

Oprezna vožnja zbog poledice i odrona kamenja

Zbog većeg odrona, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka.

Tokom dana, zbog aktuelnih radova, sporije se saobraća i na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar (Potoci), Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište).

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat, saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Mjestimična poledica moguća je u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Pažnju skrećemo i na učestale odrone zemlje ili kamenja i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)