Obilježena 107. godišnjica Merhameta

U sklopu aktivnosti MDD Merhamet, sinoć je, u organizaciji Regionalnog odbora Mostar, u Studentskom hotelu u Mostaru obilježena 107. godišnjica postojanja i rada Merhmeta.

MDD Merhamet osnovan je 1913. godine u Sarajevu, njegovi osnivači su bili ugledni Bošnjaci tog vremena Avdaga Kulović, reis Džemaludin ef. Čauševiš i drugi. Merhamet je aktivno djelovao sve do 1946. godine, kada je zabranjen rad Merhameta i Preporoda.

Nakon višestranačkih izbora, ponovo se reaktivira rad Merhameta. Tokom velikosrpske agresije na BIH, Merhamet je aktivno na razne načine pomagao opstanak bošnjačkog stanovnistva na ovim prostorima te dao nemjerljiv doprinos u odbrani BIH. To je prepoznalo Predsjedništvo BIH na čelu sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem, ali i Vatikan.

Februar je mjesec u kome je reaktiviran rad Merhameta i tokom ovog mjeseca svi Regionalni odbori Merhameta obilježavaju 107. godišnjicu postojanja i rada.

Domaćin sinoćnjeg skupa Mithad Brkan, direktor RO Merhameta za Hercegovinu, prezentovao je rad Merhameta u 2019. godini i najavio skoro osnivanje podružnica u Prozoru i Trebinju.

Predsjednik Merhameta Kenan Vrbanjac istakao je važnost saradnje sa Islamskom zajednicom u BIH, te  najavio osnivanje Merhameta u Švicarskoj i Turskoj.

U sklopu manifestacije. promovisana je monografija 100 godina MDD Merhamet novinara i pobliciste Ruždije Adžovića. Pored Adžovića, promotori su bili prof. Munib Buljak i muftija u penziji Seid ef. Smajkic, koji je tokom agresije na BIH obavljao funkciju podpredsjednika Merhameta za Mostar i koji se prisjetio veoma važne uloge Merhameta za opstanak bošnjačkog naroda tokom 92. i 93. godine. Pored  njih, u programu su učestvovali glavni imam MIZ Trebinje Sadik ef. Fazlagi i hor Medžlisa IZ Mostar. Moderator je bio Meadin Mrndžić.

Tekst i foto: Adnin Hasic