Palmer: Stavovi Dodika i NS RS su izuzetno opasni

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju Matthew Palmer rekao je za “Glas Amerike” da su “stavovi koje su izrazili Milorad Dodik i Narodna skupština Republike Srpske o takozvanom izlasku RS iz BiH nisu samo antidejtonski, ilegalni i neustavni – nego izuzetno opasni”.

Umjesto da se lideri u BiH zalažu da živote ljudi u toj zemlji učine boljim i da država bude prosperitetnija, Palmeru se, kako kaže, čini da lideri namjeravaju da zemlju guraju iz jedne u drugu krizu.

“Mislim da smo to vidjeli sa stavom Dodika u odnosu na Visoko sudsko i tužilačko vijeće i Ustavni sud, stvarajući krizu tamo gdje ne treba da je bude”, konstatovao je Palmer.

Prijetnja koja se po njegovom mišljenju treba shvatiti ozbiljnom je “prijetnja blokadom institucija na državnom nivou, prijetnja sprečavanjem funkcionalnosti bosanskohercegovačkih institucija i onemogućavanje ovim institucijama da posluže svojoj svrsi i ispune obećanje građanima Bosne i Hercegovine da će njihova vlada služiti njihovim interesima”.

“Dodik se i ranije ponašao na način koji je nedosljedan i nespojiv sa Dejtonskim sporazumom i on je zbog toga bio predmet američkih sankcija. Svako ko se pridruži anti-dejtonskim stavovima rizikuje da se pokrene takav odgovor SAD”, podvukao je Palmer.

Komentirišući šta bi međunarodna zajednica i State Department trebali učiniti ili da čekaju naredni Dodikov potez, kaže da “međunarodna zajednica kolektivno mora jasno staviti do znanja da je to neprihvatljivo i da neće biti dopušteno da to opstane”. 

“Tako da bih pomislio da svi u Banja Luci, u Republici Srpskoj, koji se svrstaju uz stav koji je zauzeo Dodik, moraju razumjeti rizike koje to nosi i štetu koju nanose budućoj evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine”, rekao je Palmer.

U odnosu na prije 20, 25 godina, smatra da su uslovi u BiH mnogo bolji, ali po njegovim riječima postoji kontinuirana zabrinutost zbog prirode pravosuđa u Bosni i Hercegovini i funkcionalnosti sudskog sistema.

(Fena)