Pretežno oblačno

Jutros je u većem dijelu Bosne i Hercegovine pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 07 sati: Sokolac -7 stepeni, Bugojno -3, Grude, Livno -2, Široki Brijeg, Srebrenica -1, Bjelašnica, Ivan Sedlo, Prijedor, Tuzla 0, Sanski Most, Sarajevo 1, Banja Luka 2, Bijeljina, Doboj, Mostar, Trebinje 3, Bihać 4, Neum 7, Gradačac 8 stepeni.

Danas će u našoj zemlji prije podne preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne, umjereno oblačno.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 10 do 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Većim dijelom dana preovladavaće ugodnije biometeorološke prilike.

Dodatna stabilizacija, uz porast temperatura, povoljno će djelovati na većinu populacije.

Jutro i veče će biti prohladni, stoga je u ovim periodima preporučljivo biti oprezniji i posvetiti nešto više pažnje oblačenju.

Poželjno je dan provesti na otvorenom, po mogućnosti van urbanih sredina.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice i odrona

Zbog nižih temperatura u jutarnjim satima upozoravamo na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Vozačima skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

U toku su radovi na uklanjanju odrona na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak. Na ovoj dionici saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Tokom dana, zbog aktuelnih radova, sporije se saobraća i na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar (Potoci), Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)