Rovinjanka zbog sumnje na koronavirus iz Padove prevezena u riječki KBC

Voditeljica službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Jasna Valić potvrdila je za Hinu u nedelju da žena iz Rovinja, hospitalizova u riječkom KBC-u zbog sumnje na zarazu koronavirusom, nije u trenutku pojave respiratornih smetnji boravila u Istri, već je direktnove prevezena u Rijeku.

“Pacijentica iz Rovinja nije imala nikakvih kontakata u Rovinju i nije boravila u Istri. Ona je iz Italije,odnosno Padove, prevezena direktno u Rijeku. Rezultati analize očekuju se najvjerovatnije danas poslijepodne, kad će se sa sigurnošću moći odrediti je li pacijentica zaražena koronavirusom ili je riječ o nekoj drugoj bolesti, najvjeroatnije gripi”, istakla je dr. Jasna Valić.

Po njenim riječima, građani u Hrvatskoj i Istri, odakle mnogi rade u Italiji, trebaju biti oprezni, ali nemaju razloga za paniku.

“Nema mjesta panici, ali treba svakako biti oprezan i slušati struku, odnosno epidemiologe i članove posebnih štabova, koji su osnovani upravo zbog pojave koronavirusa”, poručila je dr. Valić.

U subotu popodne, na Klinici za infektivne bolesti u riječkoj bolnici hospitalizovan je italijanski državljanin zbog respiratornih smetnji, te je, s obzirom na sumnjive simptome i prema uputama epidemiološke službe, smješten u izolaciju.

(Fena)