Stefanović: Nijedna istraga o krađi beba neće biti obustavljena

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da su MUP i Ministarstvo pravde danas usaglasili stav po kojem će tužilaštva moći nastaviti s gonjenjem osumnjičenih za potencijalnu krađu djece, jer kako su ocijenili, riječ je o krivičnom djelu koje nije svršeno.

Kako je objasnio, tužilaštva će moći nastaviti s istragama, jer je riječ o krivičnim djelima koja nisu svršena i još traju.

Ovo je, inače, stav oko koga su se danas usaglasila dva ministarstva i predstavlja jedan od mehanizama koji tužilaštva i policija mogu primjenjivati da se dođe do istine i pravde, a nije u suprotnosti s Krivičnim zakonom, navodi Tanjug.

Stefanović je rekao i da je veoma važno, i uvjeren je da će i Republičko javno tužilaštvo, koje je krovna institucija u istrazi, na sličan ili isti način vidjeti mogućnost i nastaviti s gonjenjem svih onih koji se optužuju i osumnjičeni su za ovakvu vrstu krivičnih djela.

Suština je, kaže, da se pruži pravda roditeljima, čija su djeca na takav način nestala i da se vrati povjerenje u pravni siastem.

Upitan znači li to da istraga neće biti prekinuta predloženim zakonskim rješenjem, Stefanović je kazao da i danas traju određene istrage.

“Nijedna istraga neće biti obustavljena i uvjeren sam da će tužilaštva moći goniti svakog i u svakom slučaju u kome postoji sumnja da je dijete nestalo, kao i da se istraži rad svih institucija koje su bile dužne čuvati određene podatke koji se odnose na svako djete koje je rođeno u ovoj zemlji”, kazao je ministar Stefanović.

(Fena)