Đaci u Srebrenici ne smiju biti predmet zloupotreba i politizacije

U Srebrenici mora biti napravljen ambijent da đaci imaju nesmetanu nastavu, da nisu predmet politizacije i bilo kakvih zloupotreba, rečeno je danas nakon razgovara predstavnika opštine Srebrenica i rukovodstva tamošnje Prve osnovne škole sa ministricom prosvjete RS-a Natalijom Trivić.

Predsjednik Savjeta roditelja Mirnes Zahirović potvrdio je na konferenciji za novinare da će biti određen jedan datum prihvatljiv za sve narode, koji će se obilježavati kao „Dan škole“, a u školski odbor biće uključen još jedan predstavnik roditelja bošnjačkih đaka.

“U narednom periodu, biće razmatrane i određene sporne lekcije u vezi s nacionalnom grupom predmeta”, rekao je Zahirović.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić je rekao da škola ne smije da se politizuje i da se svi problemi, koji se odnose na učenike, trebaju riješiti u školi.

“Srebrenica je osjetljiva opština”, rekao je Grujučić i dodao da ne podržava bilo koju diskiminaciju, niti vršnjačko nasilje.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Nedib Smajić je rekao da je ovo bio korektan sastanak, na kome su dogovorene određene stvari, te da očekuje da se brzo realizuju.

“Svako rješenje koje dogovimo, Ministarstvo prosvjete RS će podržati”, rekao je Smajić.

Ministrica prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić je naglasila da je sastanak sazvan nakon posljednjih dešavanja u Srebrenici, kako bi dogovorili rješenja u korist svih đaka.

“Roditelji su ti koji, sa školom i lokalnom zajednicom, treba da otvore ta pitanja i da se zajednički pokušavaju naći modeli saradnje kako djeca ne bi imala probleme”,rekla je ona.

Istakla je da će Ministarstvo prosvjete stati iza svakog đaka i roditelja, bez obzira na nacionalnost.

“Djeca u školi treba da uče, stiču znanja, a ne da budu predmet različitih zloupotreba”, istakla je.

Trivić je apelovala na sve u toj lokalnoj zajednici da se traže najbolja rješenja, te zamolila predstavnike medija za istinito izvještavanje kada je u pitanju Srebrenica.

Resorna ministrica je istakla da u Ustavu RS piše “da se u školamama tog bh.entiteta izučava jezik srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda, te da se stoga u pedagoškoj dokumentaciji ne navodi bosanski jezik”.

Sastanku su prisustvovali načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Nedib Smajić, vršilac dužnosti direktora Prve osnovne škole Dragi Jovanović, pomoćnica direktora Amela Hadžić, predsjednik Savjeta roditelja Mirnes Zahirović i direktor Pedagoškog zavoda Predrag Damjanović.

(Fena)