Prijem pripravnika: Ponovljen poziv gradonačelnicima i načelnicima za zajedničko djelovanje

Vlada HNK razmotrila je i prihvatila Informaciju o provođenju javnog poziva za prijem pripravnika u kantonalna tijela uprave, upravne organizacije i druge službe, tijela i institucije HNK-a.

Tokom rasprave, ponovo je istaknuto kako je pomoć za mlade visokoobrazovane osobe u vrhu prioriteta rada Vlade koja je, samo tokom ovoga mandata, primila oko 600 pripravnika.  Činjenica kako su se na posljednji konkurs za prijem 100 pripravnika prijavila 582 kandidata, upućuje na potrebu zajedničkog djelovanja s gradovima i opštinama u HNK-u, kako bi što većem broju mladih osoba bilo omogućeno obavljanje jednogodišnjeg pripravničkog staža. Stoga je ponovo upućen poziv svim gradovima i opštinama u HNK-u, koji to do sada nisu učinili, da se registruju i apliciraju na konkurs Federalnog zavoda za zapošljavanje namijenjen sufinansiranju prijema pripravnika, koji će biti objavljen u petak, 28. februara2020. godine.

Istaknut je jedinstven stav svih članova Vlade kako se samo zajedničkim naporima kantonalne i lokalnih vlasti mogu stvarati uslovi za zapošljavanje mladih i njihov ostanak na našim prostorima.

Takođe je naglašeno kako će se Vlada, njena ministarstva i druga kantonalna tijela uprave aktivno uključiti i prijaviti na novi konkurs Federalnog zavoda kako bi se, eventualno, povećao broj pripravnika koji će sticati prva radna iskustva u tijelima Vlade.

(NovaSloboda.ba)