Karneval u Riju

Karneval je zablještao punim sjajem, blještavim kostimima i vatrenim plesačima tokom prve noći karnevala održanih u Sao Paolu i Rio de Janeiru, u Brazilu.

Paradirali su sa svojim raskošnim pernatim pokrivačima na glavi i sjajnim haljinama, na Sambadromu u Rio de Janeiru.

Petodnevni događaj počeo je proteklog petka uveče, a označio je početak ovogodišnjeg karnevala.

Hiljade plesača iz škola sambe u zemlji pristiglo je na sambadrom u Rio de Janeiru na prvi dan petodnevne proslave kako bi obilježili početak karnevala.

Žene su bile odjevene u blistave kostime, noseći neobične pokrivače na glavi, uz umjetnost neobične šminke za lice, učestvujući u sveopštoj ekstravaganciji.

Bubnjari iz Dragoes da Reala paradirali su kroz Sao Paolo, a njihove ženske članice parirale su im sa perajanicama na glavama i njihale bokovima.

Gledaoci su posmatrali sa strane, dok su izvođači pjevali pjesmu „Benguela… barokna Clama a Ti, Tereza“, pjesmu ženi, koja je došla iz Angole u 18. vijeku, i borila se protiv ropstva u Brazilu.

Upečatljiva je bila tačka koja je prikazivala pokojnu aktivistkinju za ljudska prava Marielle Franco, koja je ubijena u martu 2018. godine.

Pripadnici više grupa u paradi predstavljali su različite dijelove godišnje ekstravagancije, dok su i muškarci i žene učestvovali u nizu fascinantnih plesova i performansa.

Karneval u Riju obično započinje sedam dana prije srijede pepelnice, dok pripreme počinju u decembru, uprkos uticaja današnjih evropskih i afričkih tradicija.

Prvi karnevali su održani 1640.ih godina u čast grčkih bogova vina, a organizovali su ih Rimljani, kako bi proslavili Saturnalia i Bacchusa.

Rimokatolička crkva je tada uspostavila osnovne tradicije, a festival ‘Entrudo’ uveli su Portugalci.

Prvi karneval sa maskama održao se 1840. godine, u kojima je bio vidljiv uticaj italijanskih karnevala, a plesači su plesali polku i valcer. Samba je u karneval uvedena 1917. godine.

Dok karneval sa maskama potiče iz Italije, afrička kultura je imala veliki uticaj na kostime u Riju, koje su izrađivani od perja, trave i kostiju.

(dailymail)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)