U HNK-u nema koronavirusa, 16 osoba u samoizolaciji

Na području Hercegovačko-neretvanskog  kantona za sada nije zabilježen niti jedna slučaj koronavirusa, izjavio je u srijedu direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a Nermin Avdić.

Po njegovim riječima, zasad u HNK-u nema niti jednog zabilježenog slučaja koronavirusa, pa čak niti sumnjivih slučajeva koji bi bili poslati na testiranje.

Trenutno se 16 osoba nalazi u samoizolaciji, a riječ je o pojedincima ili grupama, koji su se vratili s putovanja iz Italije.

“Osobe koje se vrate s putovanja kontaktiraju nas, nakon čega im preporučujemo da ostanu 14 dana u samoizolaciji u svojim domovima, izdvojeni od ostalih članova porodice, a posebno starijih i djece, te da nam svakodnevno javljaju ukoliko dobiju neke simptome”, kazao je Avdić na konferenciji za novinare.

Dodao je kako osobe koje su u samoizolaciji tih 14 dana ne idu u školu, odnosno na posao, nakon čega se vraćaju svojim svakodnevnim aktivnostima.

Za slučaj pojave koronavisrusa u HNK-u, Avdić kaže kako je osiguran izolacijski odjel u sklopu infektivnog odjela s osam kreveta, a u slučaju potrebe može ih imati 12.

Istakao je kako nema razloga za paniku zbog koronavirusa.

“U narodu postoji nekakav strah, a to je zato što je riječ o nečemu novom. Koronavirus vrlo je sličan virusu gripe, širi se respiratorno, a mjere koje se provode u slučaju njegove pojave, takođe, su iste kao i kod pojave gripe”, kazao je Avdić.

Ponovio je kako je za sada stanje u HNK-u stabilno, ali eventualni problem je taj što su granice još uvijek propusne, za što bi, kako kaže, nadležne institucije na državnom nivou trebale ubrzati formiranje kriznog štaba, koji bi donio određene mjere, na osnovu kojih bi lakše djelovali i kantonalni krizni štabovi.

Dodao je kako je zbog koronavirusa Krizni štab HNK-a uputio određene preporuke Aerodromu Mostar, kojima se predlaže smanje broja letova prema Italiji dok se ne vidi kako će se razvijati situacija u toj zemlji, kao i da putnici koji dođu u Mostar obavezno budu pregledani.

(Fena)