U petak „Što te nema …“ u mostarskom Narodnom pozorištu

Na repertoaru Narodnog pozorišta u Mostaru u petak, 28. februara, u 20 sati je predstava “Što te nema …” autorice Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Sevdah drama “Što te nema … ” po prvi put u istoriji postavlja na „daske koje život znače“ priču o životu poznatog mostarskog pjesnika Alekse Šantića, o njegovoj nesretnoj ljubavi sa Ankom Tomlinović, ali o i tadašnjem Mostaru. Predstavu karakteriše izvrsna glumačka postava tri pozorišne kuće, kostimi karakteristični za period u kome se radnja odvija, te sevdah koji se prožima kroz cijelu predstavu i podsjeća nas na duh vremena u kome je Šantić živio.

„U osvit 1889. godine, sa prvim beharom, budi se pjesnik, rodoljub, ujedinitelj, prosvetitelj… Budi se na prostoru i u trenutku kada je biti pjesnik, rodoljub, ujedinitelj i prosvetitelj bilo najteže i najpotrebnije. Danas, tačno 130 godina kasnije, na mrtvom grobu porušenih nada, svjedoci smo da se pjesničko odrastanje Alekse Šantića u kulturno devastiranim prilikama, sukob duhovnog i materijalnog svijeta, pobuna ljubavi protiv društvenih stega i povrh svega nezaobilazne balkanske prilike i neprilike s kraja 19. i početka 20. vijeka ni po čemu ne razlikuju od naše svakodnevnice. U svom životu i stvaralaštvu Šantić je otvorenog srca zagovarao jedinstvo svih slovenskih naroda. Utoliko je poraz koji je doživio na ličnom planu tragičniji. Njegov poraz poraz je svih nas. I mada se čini da će se borba erosa i tanatosa vječito nadvijati nad Balkanom, Šantićeva vizija jedinstva i sloge jedina je vizija koju treba slijediti i jedina koja ulijeva nadu da je svijetla budućnost na ovim prostorima ipak moguća“, zapisala je o predstavi autorica Marijana Aracki.

U predstavi igraju Bojan Kolopić, Ljiljana Čekić, Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Ajla Hamzić, Vedran Vilogorac, Ivan Skoko, Elmedin Balalić Titi, Aleksa Krulj/Dino Spahić i Aljoša Golo/Igor Buhovac.

Scenografiju potpisuje Dragana Purković Macan, a kostimografiju Ivana Ristić.

Cijena ulaznice iznosi 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM.

(NovaSloboda.ba)