“Stazom bosanskih vitezova” u Blagaju se obilježava Dan nezavisnosti BiH

“Stazom bosanskih vitezova”, naziv je manifestacije kojom će u subotu, 29. februara, u Blagaju biti obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, saopštno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Mostaru.

Dom kulture Blagaj organizator je manifestacije, u okviru koje će građani, učenici mostarskih škola i konjanici-vitezovi prodefilovati blagajskim Starim gradom, dok je u centralnom dijelu svečanosti planiran teatarski sadržaj i predavanje prof. dr. Envera Imamovića.

“Okupljanje omladine i građana predviđeno je ispred šehidskog turbeta u Blagaju u 10 sati, odakle će se kolona kretati prema Starom gradu Blagaj. Nešto kasnije, prema istom mjestu krenuće defile konjanika”, izjavio je ravnatelj Doma kulture Blagaj Saudin Guja.

Centralni program manifestacije početće intoniranjem himne i podizanjem zastave, te kratkim umjetničkim performansom, nakon čega slijedi sat istorije Envera Imamovića, koji je svoj naučni rad posvetio istraživanju Blagaja.

“Ono zbog čega smo se na jedan drugačiji način odlučili obilježiti Dan nezavisnosti BiH prvenstveno je zbog djece i omladine, koja su u današnje vrijeme preko društvenih mreža izložena najezdi kojekakvih agresivnih tumačenja, i pistorije, i svega drugog. Dakle, pokušavamo ih privoliti da se na jedan drugačiji način upoznaju sa stvarima”, kazao je Guja.

Partneri manifestacije “Stazom bosanskih vitezova” mostarske su osnovne i srednje škole, Muzej Hercegovine Mostar, Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište u Mostaru i KUD Blagaj.

Direktor Muzeja Hercegovine Mostar Asim Krhan kazao je kako je manifestacija planirana kroz tri segmenta, od kojih je prvi kontinuitet države.

“Uzeli smo područje Starog grada Blagaja, kao srednjovjekovni dio naše istorije, jer smo čak i u dokumentima našli spominjanje Blagaja, i to na 1. marta 1423. godine”, kazao je Krhan na konferenciji za novinare.

Identitet države, dodao je, drugi je segment manifestacije s obzirom da je područje Starog grada Blagaja bilo sjedište titularne bosanske vlastele stoljećima.

“Treći je segment budućnost BiH, jer je cilj da se veliki broj omladine, studenata i građana upozna s kulturno-istorijskim dijelom Blagaja, kao jednim biserom naše kulturne baštine i da taj mlađi naraštaj dobije lekciju iz istorije” kazao je Krhan.

Organizatori su pozvali sve zainteresovane da im se pridruže u subotu i zajedno na Starom gradu Blagaj obilježe Dan nezavisnosti BiH.

(Fena)