U Ženevi počela prva runda političkih mirovnih pregovora za Libiju

Prva runda političkih pregovora u okviru mirovnog procesa za Libiju počela je juče u uredu Ujedinjenih nacija u Ženevi.

“Mogu potvrditi da su libijski mirovni pregovori počeli i da su pregovori u toku”, kazao je za Anadoliju glasnogovornik Ureda UN-a u Ženevi Rhael Leblanc.

Pregovori su počeli i uprkos ranijim najavama međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije da neće učestvovati u procesu.

Leblanc je kazao da nema informacije o delegacijama, koje učestvuju na pregovorima, ali da zna da su pregovori počeli.

UN je u utorak saopštio da će pregovore u Palati nacija u Ženevi voditi Ghassan Salame, specijalni izaslanik Mirovne misije UN-a u Libiji (UNSMIL).

Stalni predstavnik Lubije u ženevskom uredu UN-a Tamim Baiou za Anadoliju je kazao da se pregovori vode pod okriljem Ujedinjenih nacija i da on nema detaljnije informacije o njima.

Politički mirovni pregovori za Libiju počeli su nakon što je u nedelju završena i druga runda vojnih pregovora, koji su u Ženevi vođeni pod okriljem UN-a.

“Strane su se dogovorile da nacrte sporazuma dostave njihovim rukovodstvima za dalje konsultacije i dogovorili su da se ponovo sastanu narednog mjeseca i nastave razgovore”, saopšteno je iz UNSMIL-a.

Vojne pregovore vodila je Zajednička libijska vojna komisija, koju su činila po petorica delegata Vlade nacionalnog jedinstva Libije i nelegitimnih snaga s istoka Libije, koje predvodi Khalifa Haftar.

U skladu s rezolucijom 2510 savjeta bezbjednosti UN-a, UNSMIL radi na uspostavljanju primirja i rješavanja krize u Libiji na tri kolosijeka. To su vojni, politički i ekonomski pregovori, koji za cilj imaju uspostavljanje trajnog mira u Libiji.

(Fena)