Grad Mostar traži da se OHR uključi u rješavanje problema odlagališta Uborak

Grad Mostar uputio je službeni dopis Uredu visokog predstavnika (OHR), Delegaciji Evropske unije u BiH iambasadama stranih zemalja u Sarajevu, u kome se traži njihovo uključivanje u rješavanje problema regionalnog odlagališta otpada na Uborku.

“Zbog novonastale situacije i blokade deponija, te činjenice kako Mostar nema Gradsko vijeće koje može određivati eventualno neke nove lokacije za deponovanje otpada, pozivamo Vas da se i Vi uključite u rješavanje ovog izuzetno složenog problema na sve moguće načine, koji će biti od koristi i na dobrobit za sve građane Grada Mostara”, navodi se u dopisu Grada Mostara.

U dopisu se podsjeća na istorijuodlagališta na Uborku, koje je otvoreno još 1960. godine, a u čiju su modernizaciju u proteklih deset godina investirana značajna sredstva Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Svjetske banke.

“Staro odlagalište je zatvoreno, a novo preduzeće JP Deponija d.o.o. Mostar upravlja novim regionalnim deponijem, na kome se trenutno vrši odlaganje otpada, a koje je izgrađeno kreditnim sredstvima Svjetske banke. Ova deponija izgrađen je u sklopu projekta upravljanja čvrstim otpadom i kao takav planiran je od početka kao regionalno odlagalište, koje bi opsluživalo 12 opština, kao jedno od pet najsavremeniji sanitarnih i ekoloških deponija u BiH”, stoji u dopisu Grada Mostara.

Međutim, mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative “Jer nas se tiče” tvrde kako je kapacitet odlagališta odavno premašen i traže njegovu sanaciju i zatvaranje.

Tokom 2019. godine, mještani su u nekoliko navrata blokirali Uborak, a odlagalište je ponovo blokirano u subotu, 22. februara, zbog čega se već sedam dana ne odvozi smeće s mostarskih ulica.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) nedavno je izrazila potdršku mještanima, a Grad Mostar izrazio je razočaranje takvim stavom USAID-a.

“Grad Mostar razočaran je time da USAID podupire udruženja koja nelegalno blokiraju saobraćajnicu i zaustavljaju odlaganje otpada, držeći tako 100.000 građana Mostara taocima”, poručili su iz Gradske uprave.

(Fena)