Irak nije uspio formirati vladu

Irački političari nisu se uspjeli dogovoriti u vezi sa  formiranjem nove vlade u četvrtak, produžavajući tako politički zastoj, koji je obustavio oporavak zemlje nakon višegodišnjeg rata.

Parlament je odgodio sjednicu kojom se odobrava vlada, a koju je predložio kandidat za premijera Muhamed Alavi, zbog nedostatka kvoruma, izvijestila je državna TV, nakon što su poslanici, koji su se protivili njegovim imenovanjima, bojkotovali zasjedanje.

Politički sukobi i navodno široko rasprostranjena korupcija spriječili su napore Iraka da se oporavi od dvije američke invazije, sankcija i razornog rata, koji je imao za cilj poraz Islamske države 2017. godine, javio je Reuters.

Zemlja se suočava s masovnim protestnim pokretom, koji je izbio u oktobru i srušio bivšeg premijera Adela Abdula Mahdija dva mjeseca kasnije. Međutim, njegova vlada je ostala u privremenom svojstvu.

Protesti, u kojima su glavni zahtijevi bili otvaranje radnih mjesta i pobošljašanje javnih usluge, brzo su se pretvorili u pozive za uklanjanje cijele iračke vladajuće elite. Demonstranti se protive Alaviju, jer ga smatraju dijelom sistema koji žele srušiti.

(Fena)