Krizni štab: U HNK-u nema oboljelih od koronavirusa

Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne pomoći Hercegovačko-neretvanskog kantona, zadužen za preduzimanje mjera zaštite stanovništva od koronavirusa u HNK-u, održao je danas sastanak, na kome je, uz ostalo, istaknuto kako su u posljednja 24 sata u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, zaprimljena dva bolesnika s kliničkom i epidemiološkom sumnjom na koronavirus, koji su zbrinuti po svim uzusima struke i važećim napucima, te je urađeno specifično testiranje na virus COVID-19. Dobijeni nalazi su negativni, a o njihovu daljem liječenju odlučiće kliničari-infektolozi, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Sukladno naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, s ciljem daljeg praćenja stanja i ptrduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, Krizni štab pozvao je građane HNK-a i strane državljane koji imaju stalni ili privremeni boravak u HNK-u, a  koji su se unazad sedam dana, računajući od 24.2.2020. vratili iz Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, da se putem telefona, bez obzira na to imaju li simptome bolesti ili ne, jave Zavodu za javno zdravstvo HNK-a radi savjetovanja o daljem postupanju, te da ostanu u kućnoj samoizolaciji.

Od ponedeljka do petka, tokom radnog vremena, mogu se javiti na broj telefona: 036/551-478. Van radnog vremena i vikendom, građani mogu pozvati ili poslati SMS poruku na mobilne brojeve telefona: 061/713-741 i 061/327-281. Revizija ovih mjera vršiće se sukladno epidemiloškom stanju.

Građanima HNK-a preporučuje se da ne putuju u zemlje u kojima se pojavio novi koronavirus (COVID-19). Takođe, potrebno je pridržavati se preporuka, koje je uputilo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta HNK-a o odgađanju i prolongiraju studijskih putovanja i ekskurzija.

Članovi Kriznog štaba održali su i sastanak s predstavnicima domova zdravlja, higijensko-epidemioloških službi i sanitarnim inspektorima u HNK-u, koji su dobili smjernice o daljnjem postupanju kod potencijalnih slučajeva obolijevanja od koronavirusa.

(NovaSloboda.ba)