Pretežno oblačno s kišom i snijegom

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno. U većem dijelu zemlje u nizinama pada kiša, a u višim područjima snijeg. Na sjeverozapadu Bosne je umjereno naoblačenje.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -6 stepeni, Ivan Sedlo 0, Livno i Sokolac 1, Drvar i Jajce 2, Bihać 3,; Bugojno, Sanski Most, Široki Brijeg, Tuzla i Zenica 4, Banja Luka, Grude i Sarajevo 5, Bijeljina, Gradačac, Mostar i Trebinje 6, Stolac 8, Neum 10 stepeni.

Danas jače naoblačenje sa zapada usloviće u nizinama kišu, a u višim područjima snijeg. Padavine su većinom prije podne. Poslije podne, lokalno po Bosni može pasti malo kiše. U poslijepodnevnim satima, većinom djelomično smanjenje oblačnosti, na jugu zemlje razvedravanje.

Danas vjetrovito u cijeloj zemlji. U jutarnjim satima je jugo koje će prije podne promijenuti smjer na sjever.

Najviša dnevna temperatura vazduha između 5 i 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika će se popravljati sa odmicanjem dana.

 U Hercegovini sunčanije i toplije, u ostatku zemlje postepeno stabilnije, mada uz izraženije naoblačenje.

Moguće su meteoropatske reakcije, poput glavobolje, nervoze, dekoncentracije.

Osjećaj hladnoće djelimično će se pojačati, stoga je preporučljivo posvetiti nešto više pažnje oblačenju, naročito u jutarnjim satima.

Učesnicima u saobraćaju savjetujemo oprez.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom kolovozu

Zbog kiše koja je padala tokom noći ili još uvijek pada saobraća se po mokrom kolovozu. Na širem području Prisike i Bosanskog Grahova, kao i na magistralnom putu Bosanski Petrovac-Drvar, te ponegdje u višim predjelima (Kupres, Vlašić, Nišići, Karaula, Makljen, Romanija)) pada snijeg i mjestimično se zadržava na kolovozu. Na magistralnom putu Olovo-Kladanj preko Karaule trenutno je zabranjen saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 tona.  Zbog jakog vjetra skrećemo pažnju na puteve Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ i Bosanski Petrovac-Drvar. Jak vjetar formira sniježne nanose na putevima Livno-Šuica-Kupres i Priluka-Glamoč, dok na putu Novi Travnik-Bugojno (Rostovo) pada ledena kiša, zbog čega se saobraća otežano. Upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama i savjetujemo oprezniju vožnju. Na snazi su zimski uvjeti za vožnju, pa apelujemo na sve vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, te da se prije polaska informišu o trenutnom stanju na putevima.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak, zbog sanacionih radova, od 07 do 16 sati, dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati, na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je, od 09 do 15 sati, i na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (dionici Crna Rijeka-Bjelajce).

Deminerski radovi izvode se od 07:30 do 16 sati na magistralnom putu Bosanski Petrovac-Ključ (prevoj Lanište). Na ovoj dionici dolazi do 15-minutnih obustava saobraćaja uz 15-minutno propuštanje vozila.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima, ovog jutra nema dužih zadržavanja.

Zbog radova na izgradnji novog graničnog prelaza obustavljen je saobraćaj na graničnom prelazu Deleuša-Vraćenovići.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)