Smeće se gomila na mostarskim ulicama, novi sastanak tek 3. marta

Sedmi je dan blokade odlagališta komunalnog otpada na Uborku kod Mostara, a rješenje problema se ne nazire.

Mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative “Jer nas se tiče” od subote ne dopuštaju odlaganje otpada ne deponiju, za koju tvrde da od početka prošle godine ne posjeduje ni jedan potreban dokumenat za rad.

Oni tvrde kako je kapacitet odlagališta davno premašen, traže njegovu sanaciju i pronalazak nove lokacije za odlagalište.

Iz Građanske inicijative “Jer nas se tiče” danas su saopštili kako će se blokada odlagališta nastaviti do 3. marta, za kada je zakazan sastanak s predstavnicima Grada Mostara.

“Od Grada očekujemo pismenu potvrdu o sprječavanju proširenja deponije na lokalitetu Uborak, te o utvrđivanju rokova za njeno zatvaranje. Građani do tada nastavljaju s blokadom deponija”, poručili su iz Građanske inicijative “Jer nas se tiče”.

Uborak je prije dva dana posjetio inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ejub Salkić, koji je tom prilikom podsjetio na zaključak Vlade Federacije BiH da se smeće nastavi odlagati na Uborku dok se ne uradi studija uticaja na okolinu.

“Prije izdavanja okolinske dozvole, organizovaće se javna rasprava na ovom terenu s mještanima i ona će pokazati treba li ovu deponiju zatvoriti ili joj se može omogućiti dalje odlaganje otpada. Inspekciji treba okolinska dozvola kako bi uopšte mogla zatvoriti ili produžiti rad ovog odlagališta”, kazao je tada Salkić.

(Fena)