Švajcarska: Oboljeli 70. godišnjak otpušten iz bolnice kao izliječena osoba

Prva osoba, oboljela od koronavirusa u Švajcarskoj, jedan 70. godišnjak, danas je otpuštena iz bolnice kao izliječena osoba. U medjuvremenu, broj zarazenih u ovoj zemlji u devet kantona se popeo na 15 osoba. Riječ je o švajcarskim građanima, koji su boravili u Italiji ili o italijanskim radnicima koji su boravili u svojoj zemlji.

Zbog brzine širenja virusa, Vlada Švajcarske je proglasila “posebnu situaciju” i zabranila sve skupove  preko hiljadu osoba, što uključuje karnevale, fudbalske i hokejaške utakmice, kao i čuveni Salon automobila u Ženevi, koji uobičajeno posjeti preko 360 hiljada ljudi.

Virus se vrtoglavo proširio na više od 50 zemalja, a glavno zarište je u Italiji. U toj zemlji, trenutno je oko 650 zaraženih osoba  a slučajevi zaraze u Evropi (Švajcarska, Austrija, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Danska i druge zemlje) su povezane sa osobama koje su boravile u Italiji ili je riječ o Italijanima koji su odlazili u svoju zemlju na odmor.

Zanimljivo, prvi slučaj koronavirusa je zabilježen i u Africi, i to u Nigeriji, a riječ je o italijanskom radniku koji je šao u Milano.

Zlatko Hodžić

(Specijalno za portal NovaSloboda.ba iz Švajcarske)