Južnokorejancima poručeno da ne izlaze vani zbog povećanja broja zaraženih

Južna Koreja pozvala je građane u subotu da ostanu u zatvorenim prostorima, jer je sada “kritični trenutak” u borbi protiv koronavirusa, nakon što je zabilježen najveći porast broja zaraženih u jednom danu sa 813 novih slučajeva, što znači da je trenutno 3.150 ljudi zaraženo.

Južna Koreja se bori protiv najveće epidemije virusa izvan Kine, a do sada je 17 osoba umrlo od koronavirusa u ovoj državi, usljed rekordnog porasta broja zaraženih od kada je ta zemlja 20. januara potvrdila svog prvog pacijenta.

“Molimo vas da ne prisustvujete javnim događajima, uključujući vjerske skupove ili proteste ovog vikenda”, izjavio je na konferenciji za štampu zamjenik ministra zdravstva Kim Kang-lip.

Kazao je da je ovo “kritični trenutak” za sprečavanje širenja virusa, javlja Yonhap.

“Molim vas, ostanite kod kuće i suzdržite se od izlaska vani i svedite na minimum kontakt s drugim ljudima”, upzorio je on.

Čak 657 novih slučajeva potiče iz jugoistočnog grada Daegua, mjesta u komd se lokalna crkva našla u centru epidemije, a 79 osoba je iz obližnje pokrajine Sjeverni Gyeongsang, saopštio je Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

(Fena)