Novi protesti u Hong Kongu

Hongkonška policija je u subotu bacila suzavac, kako bi rastjerala stotine demonstranta u crnom, od kojih su neki naoružani benzinskim bombama, tokom skupa koji obilježava šest mjeseci od kada su vlasti upale u stanicu metroa i uhapsile demonstrante.

Posljednji sukobi su među najnasilnijim koji su se dogodili u gradu pod kineskom vlašću nakon perioda relativnog mira nakon intenzivnih antivladinih protesta, koji su eskalirali u junu prošle godine, a strahovi zbog koronavirusa zadržavaju mnoge stanovnike u zatvorenom prostoru.

Stotine demonstranata okupili su se u i oko četvrti Mong Kok i stanice podzemne željeznice Prince Edward, gdje je 31. avgusta došlo do najvećeg nasilja, kada je policija ispalila suzavac na prodemokratske demonstrante, koji su bacali benzinske bombe.

Neki su uzvikivali “Oslobodite Hong Kong, revolucija našeg vremena”, dok su drugi pozvali na rastjerivanje policije, koristeći slogane koji su obilježili prethodne demonstracije.

Kako se broj demonstranata povećavao, neki su zapalili vatru na Nathan Road u okrugu Kowloon, dok su drugi postavili blokade na putu. Stanica podzemne željeznice Mong Kok bila je zatvorena.

(Fena)