Počeo 9. Međunarodni šahovski turnir ”Konjic Open 2020”

Povlačenjem prvog poteza zamjenice generalnog konzula Republike Turske u Mostaru Gamze Algün, svečano je otvoren  9. Međunarodni šahovski turnir “Konjic Open 2020”.

Na turniru, koji organizuje ŠK Igman iz Konjica, učestvuje 121 šahista iz šest država (Abanija, Crna Gora, Hvatska, Srbija, Turska i Bosna i Hercegovina).

Najstariji igrač na turniru je Muharem Mujčinović (71), a najmalađi Unuvar Kaan (10) iz Turske,

Na dosadašnjim turnirima učestvovalo je 700 igrača, a ovaj je do sada namasovniji čime je oboren rekord iz 2013. godine po broju učesnika.

Turnir će se igrati po  Švicarskom sistemu 7 kola FIDE-varijanta, zajednički turnir za igračice i igrače Tempo igre je  90 minuta po igraču uz dodatak od 30 sekundi za svaki odigrani potez. Ukupni nagradni fond je 3.400,00 KM.

U sklopu turnira, 1.marta odigraće se i 9 IT blic turnir “Sjećanje na majstora “ Adija Kosovca 2020”, za koji je organizator osigurao 10 redovnih i 8 specijalnih nagrada.

Abulah Adi Kosovac (1937-2008.), jedini je šahovski majstor iz Konjica, jedan je od osnivača Šahovskog kluba “Igman”, bio je višestruki prvak grada, trener, šahovski organizator, sudija, voditelj škole šaha, a 2007. godine postao je počasni FIDE majstor.

 
Na svečanosti povodom otvaranja turnira, učesnike turnira pozdravili su Fadil Tatar, zamjenik načelnika opštine Konjic, Dubravko Kovačić, predsjednik ŠK Igman i dr Sulejman Mulić ,direktor turnira.

Turnir će suditi Mirza Miralem, Omer Faladžić, Muharem Višnjić i Samir Pleh.

Emir Krpo

(NovaSloboda.ba)