“Presuda: Tiha likvidacija” bez zadrški o ljudskoj zbilji

Večeras, deveti dan eMTeeM-ovog svakodnevnog igranja predstava u povodu 46. rođendana, na Memorijalnoj sceni 2532 sa početkom u 20 sati, publici se nudi 68. repriza autorskog projekta Seada Đulića “Presuda: Tiha likvidacija”.

Radi se o predstavi, u kojoj autor otvoreno i bez bilo kakvih zadrški govori o društvenoj zbilji, svom životu, ljubavi i mržnji, ratu i miru, pokušajima vlastite likvidacije, prijetnjama i ucjenama, borbi za očuvanje eMTeeM-a, ali i borbi za pravo na vlastito mišljenje i mnogo čemu još.

Mladen Bičanić, pozorišni kritičar iz Zagreba, nakon izvođenja na Festivalu Kestenburg u Banja Luci, između ostalog, piše:

“Iz OFF programa izdvajam Mostarski teatar mladih 1974, s čak tri projekta – dobro poznatim ‘Mimarom’ i ‘Rekvijemom za ljubav’, ali i novijom predstavom, svojevrsnom ispovijedi utemeljitelja i voditelja ove glumačke grupe što se svaki put, poput feniksa, vraća iz pepela i ognja kojim je žele zatrti, projektom što se zove ‘Presuda: tiha likvidacija’. Sam na pozornici, Sead Đulić prekapa po svom životu skupljenom u 50 kutija od cipela – sve su to fragmenti njegovog postojanja, segmenti njegovog rada, njegove čežnje, ljubavi i boli u tih su pedeset kutija koje, po željama iz publike, vadi, otvara, i raspliće svoj život. I vesela i tužna, i tiha i mračna, ogrezla u smijeh i suze, predstava je to što nas pita i o svom vlastitom životu, jesmo li, kada je trebalo učiniti nešto, to i uradili ili smo se predali i pognuli glave, praveći se da ne primjećujemo što se oko nas zbiva. Sead Đulić, sam na pozornici sa svojih 50 kutija od cipela, uredno poslaganih i označenih brojevima, govori publici upravo to – nemojte se nikada predati, prestati govoriti, nemojte se pokoriti – i u tome je njena neporeciva snaga i moć!” 

“Ukratko, ako se ne bojite čuti ono što mi smijemo reći učinite nam radost i pridružite nam se i večeras”, poziv je za sve one koje žele odslušati ovu predstavu.

(NovaSloboda.ba)