Umjereno oblačno i sunčano

Jutros je u našoj zemlji bilo malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle ili niskih oblaka.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -12 stepeni, Sokolac -10, Ivan Sedlo -8, Bugojno i Livno -6, Sanski Most -5, Banja Luka, Grude, Prijedor, Sarajevo i Tuzla -4, Široki Brijeg -3, Doboj -2, Bijeljina -1, Bihać i Trebinje 1, Mostar 2, Neum 5 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini prije podne malo do umjereno oblačno vrijeme. Po kotlinama u centralnim i istočnim područjima sa maglom i niskim oblacima. Tokom dana, postupno povećanje oblačnosti.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Krajem dana, na području Krajine povremeno će biti i jakih udara juga.

Najviša dnevna temperatura vazduha između 7 i 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz stabilnije vremenske prilike i povremene sunčane intervale, opšta slika će se djelimično popraviti.

U jutarnjim satima, kada će biti prohladno, neophodno je posvetiti pažnju prikladnom oblačenju.

Posvuda će tokom dana jačati južno strujanje, što bi moglo uzrokovati probleme osjetljivim osobama.

Moguće su meteoropatske reakcije, poput promjene raspoloženja, glavobolje i reumatskih bolova, nesanice, izraženije sa dolaskom noći.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost, oprez zbog poledice

Magla ovog jutra smanjuje vidljivost na putevima Zenica-Sarajevo i Kupres-Šuica, kao i u pojedinim dijelovima Sarajeva, te mjestimično uz Lašvu i Vrbas. Zbog niskih temperatura mogući su nailasci na poledicu, posebno na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Upozoravamo i na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak, zbog sanacionih radova, od 07 do 16 sati, dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati, na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je od 09 do 15 sati (osim nedelje) na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (dionici Crna Rijeka-Bjelajce).

Deminerski radovi izvode se od 07:30 do 16 sati na magistralnom putu Bosanski Petrovac-Ključ (prevoj Lanište). Na ovoj dionici dolazi do 15-minutnih obustava saobraćaja uz 15-minutno propuštanje vozila.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Povodom nastupajućeg praznika Dana nezavisnosti večeras od ponoći do 02.03. do 24 sata zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Zbog radova na izgradnji novog graničnog prelaza, obustavljen je saobraćaj na graničnom prelazu Deleuša-Vraćenovići.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)