Pretežno oblačno s kišom

Jutros je u našoj zemlji bilo pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -5 stupnjeva, Tuzla 2, Ivan Sedlo i Široki Brijeg 3, Livno i Mostar 5, Sarajevo 6, Bugojno 7, Grude 8, Gradačac 9, Sanski Most 10, Bihać 11, Neum 12 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje u drugoj polovini dana. Glavnina padavina je uglavnom u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Očekivana količina padavina u tim djelovima je od 30 -60 l/m2. U većem dijelu Bosne slabija kiša, a više padavina tokom noći na ponedjeljak. Snijeg može padati samo na planinama.

Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Povremeno će biti i jakih udara juga.

Najviša dnevna temperatura vazduha između 6 i 13, na jugu i sjeveru do 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Tmurno vrijeme praćeno padavinama, uz povremeno izraženije južno strujanje, kod osjetljivih osoba će uzrokovati jačanje tegoba, vezanih uz njihove bolesti.

Od meteoropatskih reakcija moguće su glavobolja, nervoza, dekoncentracija, problemi sa snom.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti, a učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Opšta slika će biti lošija u Hercegovini i Krajini.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima ne čeka duže od 30 minuta

se

Zbog održavanja 2.Memorijalne trke danas od 08 do 13 sati usporeno će se saobraćati na magistralnom putu Bosanska Krupa-Bosanska Otoka. Molimo vozače da u pomenutom periodu voze opreznije i da poštuju upute ovlaštenih lica iz pratnje.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Tokom dana, zbog aktuelnih radova, sporije se saobraća na magistralnim putevima: Jajce-Crna Rijeka (Ugarak), Jablanica-Mostar (Potoci), Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište).

Povodom praznika Dana nezavisnosti do sutra (02.03.) do 24 sata zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

Zbog radova na izgradnji novog graničnog prelaza, obustavljen je saobraćaj na graničnom prelazu Deleuša-Vraćenovići.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)