Sedmi slučaj oboljele osobe od koronavirusa u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je potvrđen još jedan slučaj oboljele osobe od novog koronavirusa, a riječ je o bliskom kontaktu osobe iz Rijeke, objavio je u nedelju ujutro Štab civilne zaštite Republike Hrvatske.

“Iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno sedmoro oboljelih, a riječ je o bliskom kontaktu osobe iz Rijeke”, navodi se u vanrednom saopštenju za medije Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske.

U Hrvatskoj je zabilježeno tri slučaja oboljelih u Zagrebu i četiri u Rijeci i svi su pod zdravstvenim nadzorom,javlja Hina.

Iz Štaba civilne zaštite u subotu su apelovali na sve koji su bili na područjima zahvaćenim novim koronavirusom da, u interesu javnog zdravlja, ne dolaze na javna okupljanja.

Apel se odnosi na osobe koje su bile na području Kine, Japana, Hong Konga, Singapura, Južne Koreje, Irana i italijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont.

Štab je dao i preporuku da se građani pri pozdravljanju ne rukuju, jer je to mogući način prenosa virusa.

Iz Štaba civilne zaštite izvijestili su da osobe u tranzitu kroz Hrvatsku ne prolaze proceduru stavljanja pod epidemiološki nadzor sukladno uputstvu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i da je Epidemiološka služba pripremila uputstva za vozače koji se nalaze u dnevnim migracijama s epidemiološki ugroženih područja.

“Radi njihove samozaštite, biće nužno korištenje zaštitne opreme. S tim u vezi, definisan je poseban režim prema navedenima, koji će primjenjivati granična policija i Državni inspektorat”, stoji u objavi.

(Fena)