Taj šareni čudesni svijet: Slike dana

Vruća lava

Ljudi u francuskom prekomorskom departmanu La Réunion, ostrvu u Indijskom okeanu, znaju da im se ogromna snaga slijeva pod noge. Inače, lava se ovim putem probija vrlo često. Vulkan Piton de la Fournaise redovno eruptira. Međutim, lava je prilično tanka, erupcije se smatraju predvidivim i relativno bezopasnim. U svakom slučaju, to je uvijek jedan spektakl.

Planirana ekonomija

U Suiningu, u kineskoj provinciji Sichuan, mještani pokrivaju polje ceradama. Narodna Republika je najvažniji trgovački partner Njemačke. U prošloj godini, između ove dvije zemlje se trgovalo robom vrijednom gotovo 206 milijardi eura. Njemačka ne dobije toliko robe iz nijedne druge zemlje na svijetu, kao iz Kine.

Dah Rija

Samba ne postoji samo na Copacabani: u Bremenu, Njemačka, živopisno odjeveni karnevalisti plešu, dok se kreću u karnevalskoj povorci. Preko stotinu grupa s maštovito kostimiranim učesnicima učestvovalo je u spektaklu pod motom “Opijeni ljubavlju”.

Pjenasti podmetač

Na prvi pogled izgleda kao rezultat rada na vatrogasaca, a u stvari, djelo je vjetra: Tokom olujnog vjetra pod imenom Dennis, u mjestu Saint-Guénolé u Bretaniji, morska voda zapjenušala se na pješačkoj stazi u blizini obale.

Igra sa živcima

Morali su čekati dvije sedmice na brodu krstarenja “Dijamantnom princezom” u luci Jokohama – a tek onda su američki turisti mogli odletjeti kući. Prije nego što su stigli na avion, autobusima su odvedeni u jedan karantinski kamp, gdje su još jednom pregledani.

Osjećaj za loptu

Afganistanska devojka žonglira lopticama tokom treninga u jednom cirkusu u Kabulu. Nastavu u žongliranju joj je ponudila jedna  organizacija, koja brine o djeci i mladima u dobi od 5 do 17 godina.

Svjetlost i sjenke

Volcàn de Fuego u centralnoameričkoj Gvatemali izbacuje oblak pepela. Vatreni vulkan visok 3763 metra nalazi se oko 35 kilometara jugozapadno od glavnog grada države Gvatemale. Do velike erupcije je došlo je 2018. godine, kojom prilikom je život izgubilo više od 200 ljudi.

Na prelasku preko zebre

Gdje počinje tijelo, a gdje se završava? To se ne može tačno reći u umjetničkoj instalaciji Shigeki Matsuyama. Japanska umjetnica, koja je dugo radila kao ilustrator, pokazala je instalaciju pod nazivom „Seen behind watching“, “Videno iza gledanja” na sajmu mode i dizajna “sobe 40” u Tokiju.

(spiegel)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)