FUP: U Mostaru i Stocu tri osobe uhapšene zbog trgovine drogom

Policijski službenici Federalne uprave policije juče su, preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog Kantona, lišili slobode tri lica inicijala V. P. (1964.), D. S. (1986.) iz Mostara i Z. K. (1975.) iz Stoca, vezano za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine. V. P. se, takođe, sumnjiči  za krivično djelo navođenje na prostituciju iz člana 210. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine, saopšteno je danas iz Federalne uprave policije.

Za licem D. S. na snazi je bila centralna potjernica, raspisana na osnovu Naredbe Opštinskog suda u Mostaru zbog kričnog djela ugrožavanje bezbjednosti iz člana 183. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine. D. S. je predat na dalju nadležnost sudskoj policiji Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbi Opštinskog suda u Mostaru, izvršeni su pretresi vozila i ugostiteljskog objekta, dok su još uvijek u toku pretresi stambenih objekata koje koriste osumnjičeni na području gradova Mostar i Stolac. Do sada je prilikom pretresa pronađeno i oduzeto oko 1,5 kg materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu amfetamin, određena količina zeljste materije koja asocira na opojnu drogu „Cannabis Sativa L“, te drugi predmeti traženi Naredbom Suda, a koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelom.

Lica lišena slobode će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju istragu Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Značajnu podršku u provođenju ovih aktivnosti pružila je Obavještajno sigurnosna agencija BiH, dok su asistenciju pružali su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ovih aktivnosti.

M. N.

(NovaSloboda.ba)