Nek’ se dimi!

Modeli se rijetko mogu predstaviti na tako ležeran način: U ilustrovanoj knjizi „Seks i cigarete“ švedska fotografkinja Daniella Midenge prikazuje žene kao pravi jaki pol.

Problem sa akt fotografijama često je stvar samo umjetnosti. Pod pretpostavkom da gledalac u njima može pronaći erotiku, modeli su prisiljeni da prave neprirodne konture. S druge strane, slike Danielle Midenge sasvim su različite od toga mišljenja. Švedska fotografkinja ima jednu veliku prednost: Ona poznaje obe strane. Ne samo da pritiska okidač na kameri, već je radila kao model i, između ostalog, krasila i naslovnicu “Playboya”. Zato izbjegava greške neprirodne inscenacije.

Modeli prikazani u njenoj ilustrovanoj knjizi “Seks i cigarete” izgledaju ležerno u svakom pogledu, i u potpunoj su kontroli kreativnog procesa. Budući da fotografkinja pokazuje poštovanje prema njenim objektima: ovde niko nije prikazan na voyeuristički način, u stvari, žene se na fotografijama uvijek pojavljuju kao pravi jaki spol.

Danielle Midenge je rođena 1982. godine u Stockholmu. Iskušala je različite umjetničke discipline prije nego što je prešla na fotografiju. Radila je u restauratorskoj radionici za ulje na platnu, kasnije je radila kao šminkerka. Upravo ju je taj posao doveo u kontakt s modnom fotografijom, i na kraju natjeralo da promijeni temu. Midenge je radila kao fotograf za Crème de la Crème modnih časopisa.

Njeni poslodavci uključuju “Marie Claire,” Elle “,” Harper’s Bazaar “,” Vogue “ili” GQ “.

U međuvremenu je pokrenula i kampanje za firme, poput H&M i Swarovski, a njena najbolja djela sada se prvi put kombinuu u ovoj ilustrovanoj knjizi.

(stern)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)