Anđeli optužuju

Anđeli iz Victoria’s Secret objavile su otvoreno pismo, u kome optužuju Victoria’s Secret da mjesecima ignoriše njihove prijave o uznemiravanju Modeli i zaposleni iznijeli su ozbiljne optužbe protiv šefova marke donjeg rublja Victoria’s Secret. Slučajevi zlostavljanja su prijavljeni prije nekoliko mjeseci, ali kompanija do sada ništa nije preduzela.

Prema otkriću New York Timesa, više od 100 modela poslalo je otvoreno pismo direktoru kompanije Victoria’s Secret. Prije nekoliko dana, ovaj američki list objavio je članak pod nazivom “Anđeli u paklu”, demantujući “kulturu mizoginije, tiranije i uznemiravanja” kod etikete donjeg rublja.

Glavni šefovi Leslie Wexner i Ed Razek optuženi su za ozbiljno kršenje zakona. Razek, koji je bio odgovoran za kasting kod Victoria’s Secret Show punih 27 godina, navodno je nepristojno dodirivao i zlostavljalao modele. Ako bi se one njemu suprotstavile, više ih ne bi uzimao u obzir na budućim kastinzima, poput kanadske manekenke Andi Muise. Ovaj 71. godišnjak je optužbe „ABC-News“ nazvao „neistinitim i izvan konteksta“.

Kao i drugi poznati modeli – poput Amber Valletta, Christy Turlington ili Karen Elson, i Muise je jedna od potpisnica pisma u kojem žene traže od kompanije da konačno djeluje. Bella Hadid, za koju se priča da je 2018. godine Razek tražio da bude na izvan Victoria’s Secret Showa, nije među potpisnicama. Njena sestra Gigi Hadid, kao i poznati poznati anđeli poput Gisele Bündchen, Heidi Klum i Adriana Lima, takođe, se nisu se našle na listi potpisnica.

Pismo je pokrenula Model Alliance, zastupnica grupe koju je 2012. godine osnovala Amerikanka Sara Ziff. Cilj grupe je bio zaštititi modele od napada i osigurati odgovarajuće radne uslove.

U pismu od septembru 2019. godine, jasno je višem rukovodstvu stavljeno do znanja, da se traži da kompanija “preduzme konkretne mjere za promjenu kulture mizoginije i zlostavljanja”, ali je kompanija to odbila. Victoria’s Secret žalbe modela nije shvatile ozbiljno. Navode o zlostavljanju jednostavno su “ismijavali i smatrali normalnim”. Članak New York Timesa pokazao je da navodi idu mnogo dalje, nego što se to ranije znalo.

Victoria’s Secret prošle je godine odustala od tradicionalnog modnog spektakla i najavila da će preispitati imidž i pravac svog djelovanja. Za potpisnice pisma to je bio samo još jedan izgovor.

Sada jasno pozivaju: “Vrijeme je da Victoria’s Secret preduzme mjere kako bi zaštitila osobe od kojih ima koristi. Kršenja ljudskih prava ne mogu se zaustaviti samo prilagođavanjem marke. Ovaj trenutak trebao bi im biti poziv na buđenje”.

(stern)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)