Dogovor o deblokadi Uborka nije još postignut, sutra novi sastanak

Na sastanku predstavnika Grada Mostara i predstavnika Građanske inicijative “Jer nas se tiče”, mještana nastanjenih oko deponije Uborak, koji je održan u utorak u Mostaru, nije postignut konačan dogovor oko deblokade deponije, ali je dogovoreno da se u rješavanje tog problema moraju uključiti svi nivoi vlasti, nadležne institucije, pa i lideri političkih stranaka.

“Zajednički stav učesnika sastanka je da Grad Mostar, kao i građani Mostara, očekuju od predstavnika političkih stranaka SDA i HDZ-a BiH, koji su najavili kako će na sutrašnjem sastanku razgovarati o problemu odlagališta otpada na Uborku i njegovom rješavanju, da posvete dužnu pažnju ovom pitanju”, izjavila je nakon sastanka glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina.

Izrazila je nadu da će se nakon sastanka političkih lidera SDA i HDZ-a BiH predstavnici Grada Mostara i mještana okupljenih oko inicijative “Jer nas se tiče” sutra ponovo sastati i pokušati postići dogovor.

Ukoliko ne bi došlo do dogovora o deblokadi odlagališta otpada na Uborku, Komadina je najavila kako bi Štab Civilne zaštite Grada Mostara, koji će, takođe, zasjedati sutra, mogao donijeti odluku o proglašenju tehnološke nepogode.

“Ako se ne dogovori deblokada deponije, Štab Civilne zaštite ima ingerenciju da, sukladno Zakonu o zaštiti i spašavanju, proglasi tehnološku nepogodu”, naglasila je Komadina.

Kako je pojasnila, kad se komunalne aktivnosti ne mogu odvijati na način kako je to predviđeno Zakonom o komunalnim djelatnostima, onda Štab preuzima inicijativu, odnosno donosi naredbe koju svi članovi Štaba Civilne zaštite moraju poštovati.

Uborak je prošle sedmice posjetio i inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ejub Salkić, koji je tom prilikom podsjetio na zaključak Vlade Federacije BiH da se smeće nastavi odlagati na Uborku dok se ne uradi studija utjiaja na okolinu.

“Prije izdavanja okolinske dozvole, organizovaće se javna rasprava na ovom terenu s mještanima i ona će pokazati treba li ovu deponiju zatvoriti ili joj se može omogućiti dalje odlaganje otpada. Inspekciji treba okolinska dozvola kako bi uopšte mogla zatvoriti ili produžiti rad ovog odlagališta”, kazao je tada Salkić i istakao kako je deponija Uborak jedna od tri najbolje u FBiH.

Takođe, Grad Mostar uputio je prošle sedmice dopis Uredu visokog predstavnika (OHR), Delegaciji Europske unije u BiH i ambasadama SAD, Velike Britanije, Švedske i Švicarske u Sarajevu, u kome se traži njihove stručno i materijalno uključivanje u rješavanje problema regionalnog odlagališta otpada na Uborku.