Drugačijim pristupom postići “Mostarski dogovor” za održavanje izbora u gradu

Gradski odbor SDP BiH  Mostar poziva sve parlamentarne stranke koje djeluju na području Grada Mostara da otpočnu proces novih pregovora u cilju  postizanja dogovora vezano za implementaciju odluke Ustavnog suda U 9/09, kojom su neustavnim oglašene odredbe Izbornog zakona i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine koje se odnose na Mostar, navodi se u zaključcima sa održane sjednice GO SDP-a.

“Pozivamo sve parlamentarne stranke koje su pojedinačno u parlamentarnu proceduru na bilo kojem nivou uputile legislativne prijedloge koji tretiraju ovu oblast da ih povuku iz procedure, jer jedini potencijal za usvajanje u parlamentu ima onaj prijedlog koji je nastao zajedničkim dogovorom svih stranaka koje djeluju u Mostaru”, navodi se u saopštenju..

SDP se protivi predlaganju jednostranih rješenja, za koje se unaprijed zna da su osuđeni na propast. Takve prijedloge, kako ističu, SDP neće podržati, jer nemaju realne šanse da budu usvojeni, a služe isključivo za promociju stranaka i u populističke svrhe.

GO SDP-a poziva predstavnike Delegacije EU i Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH da u cilju ozbiljnosti i transparentnosti procesa budu inicijator i medijator novih pregovora lokalnih odbora parlamentarnih stranaka.

“Sigurni smo da bi takva pristup, povlačenja jednostranih rješenja i  međunarodna medijacija u razumnom roku rezultirali postizanjem ‘Mostarskog dogovora’ za održavanje izbora u Gradu Mostaru 2020. godine”, stoji na kraju saopštenja GO SDP-a BiH.

(NovaSloboda.ba)