Građani HNK-a koji su se vratili iz zemalja pogođenih epidemijom koronovirusa trebaju se javiti porodičnim doktorima

Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne pomoći Hercegovačko-neretvanskog kantona zadužen za preduzimanje mjera zaštite stanovništva od koronavirusa u HNK-u održao je danas sastanak na kome je, uz ostalo, istaknuto kako je juče u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar primljen jedan bolesnik s kliničkom i epidemiološkom sumnjom na koronavirus. Urađeno je specifično testiranje na virus COVID-19, te je danas dobijen negativan nalaz. Takođe, istaknuto je kako je do sada izdato 20 rješenja o samoizolaciji na području HNK-a.

Članovi Kriznog štaba održali su i sastanak s direktorima i predstavnicima domova zdravlja u HNK-u, koji su dobili smjernice o daljem postupanju kod potencijalnih slučajeva obolijevanja od koronavirusa.

Na sastanku je pojašnjeno kako se osobe s mjestom prebivališta u HNK-u, koje su se vratile iz epidemijom pogođenih zemalja, odnosno Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, bez obzira na to imaju li simptome bolesti ili ne, trebaju telefonski javiti svom porodičnom doktoru, od koga će dobiti dalja uputstva. Na poseban način istaknuto je kako osobe u samoizolaciji, koje su u radnom odnosu, bez poštivanja postupka dobijena od porodičnog doktora, neće moći ostvariti pravo na bolovanje.

Osobe koje nemaju prebivalište, a nalaze se u HNK-u, te su se vratile iz epidemijom pogođenih zemalja,  bez obzira na to imaju li simptome bolesti ili ne, trebaju se telefonski javiti Zavodu za javno zdravstvo HNK-a radi savjetovanja o daljem postupanju, te ostati u kućnoj samoizolaciji.

Od ponedelka do petka, tokom radnog vremena, mogu se javiti na: 036/551-478. Van radnog vremena i vikendom mogu pozvati ili poslati SMS poruku na mobilne brojeve telefona: 061/713-741 i 061/327-281.

(NovaSloboda.ba)