WTO: Koronavirus će značajno uticati na globalnu trgovinu

Epidemija koronavirusa značajno će uticati na globalnu trgovinu, upozorio je čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Roberto Azevedo, predviđajući prve konkretne pokazatelje u sljedećim tjednima.

“Posljedice u globalnoj ekonomiji vjerovatno će biti značajne i počeće se pokazivati u trgovinskim podacima u nadolazećim sedmicama”, rekao je Azevedo čelnicima delegacija okupljenim na zatvorenom sastanku u Ženevi.

Među temama bio je i junski sastanak u Kazahstanu, na kome će ministri članica WTO-a, između ostalog, pokušati postići dogovor o subvencijama u poljoprivredi, internetskoj trgovini i ribarstvu.

“Što se tiče MC-12, držimo se plana. Ako će situacija tako zahtijevati, preduzećemo sve potrebne mjere”,  rekao je Azevedo.

Na tom bi sastanku, trebalo učestvovati nekoliko hiljada ljudi, napominje Reuters.

Uspješni ishod junskog sastanka smatra se ključnim za legitimitet i relevantnost te globalne organizacije, čiji je sistem arbitraže u trgovinskim sporovima trenutno paralizovan, jer je SAD blokirao imenovanje dvoje novih sudija.

Na zatvorenom sastanku u Ženevi, voditelj pregovora o subvencijama u ribarstvu Santiago Wills rekao je da je napredak postignut u posljednje vrijeme „nedovoljan”, pozivajući članice na „fleksibilnost i pragmatičnost”.

I druge su države članice izrazile zabrinutost zbog sporog napretka pregovora, koji imaju za cilj ukinuti štetne subvencije ribarskoj industriji koje rezultiraju naglim smanjenjem ribljeg fonda. Azevedo je nedavno izrazio nadu da je dogovor moguć.

“Na svima je nama da priznamo da su pregovori u ozbiljnim problemima”, rekao je u ponedeljak američki predstavnik u WTO-u Dennis Shea delegatima u Ženevi, dodajući da neke članice „žestoko brane” pravo na subvencije koje već dodjeljuju ili bi ih mogle dodijeliti u budućnosti. Nije naveo o kojim je zemljama riječ, dodaje Reuters, prenosi SEEbiz.

(Fena)