Grupa migranata pokušala nasilno ući u privremeni Prihvatni kamp “Bira”

Grupa od oko 200 migranata sinoć je pokušala nasilno ući u Privremeni prihvatni kamp “Bira”, što su brzom intervencijom spriječili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK).

” Ova prilično brojna grupa je pokušala nasilno ući u migracioni centar, iako za to nisu imali adekvatne isprave, odnosno nisu korisnici usluga Privremenog prihvatnog kampa ‘Bira’. Tom prilikom je zbog narušavanja javnog reda i mira, te nepostupanja po zakonitom naređenju policijskih službenika –  slobode lišeno šest državljana Pakistana, starosti od 19 do 22 godine”,  kazao je glasnogovornik MUP-a USK Ale Šiljdedić.

Šest osoba koje su lišene slobode, predate su Službi za poslove sa strancima BiH na dalje postupanje, a Uprava policije USK je zatražila njihovo izmještanje s područja ovog kantona.

Potvrđene su i informacije kako na teritoriju Unsko-sanskog kantona svakodnevno dolazi oko 100 ilegalnih migranata, te da su odavno nadmašeni kapaciteti svih postojećih prihvatnih centara.

Prema policijskim podacima, u ovom dijelu države trenutno boravi više od 5. 000 migranata, od kojih je oko 3. 500 smješteno u privremenim kampovima u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši.

(Fena)