Nakon tri godine Mustafić završava dokumentarac “Transforming tomorrow”

Nakon tri godine opsežnog istraživanja i snimanja na terenu, istaknuti bh. reditelj Dino Mustafić u montaži privodi kraju rad na dugometražnom dokumentarnom filmu “Transforming tomorrow”, čija je tematika kritički usmjerena na kompanije koje, kako ističe autor, na putu do profita zanemaruju bilo kakve etičke i moralne principe rada.

Mustafić naglašava da je u fokusu tog ostvarenja kompanija ArcelorMittal, čija postrojenja djeluju u BiH, a njihova je “beskrupuloznost u dolasku do profita ostavila brojne posljedice na građane i državu BiH”.

Naslov ostvarenja je, kako navodi taj reditelj, ironičnog naslova, koji je radni moto te multinacionalne kompanije.

Priča se, takođe, dotiče logoraša u BiH i njihove borbe da završe forenzička ispitivanja u rudniku Omarska, mjestu nekadašnjeg logora, a čije je područje danas u obuhvatu spomenute kompanije.

“Oni godinama ‘prikrivaju’ što su učinili ljudima Zenice i Prijedora. Naime, nisu dozvolili da se završe forenzička iskopavanja u rudniku Omarska kao mjestu jednog od najstrašnijih logora 90.ih, na kraju 20. vijeka. Potom se te rude tope u zeničkim postrojenjima željezare bez ekoloških standarda, truje se stanovništvo, koje je po broju oboljelih od plućnih bolesti među gradovima s najvišom stopom karcinoma u Evropi”, podvlači Mustafić.

Pojašnjava da će gledaoci na kraju filma vidjeti kako je sve to potom završilo u legurama, kao velika željezna instalacija – Olimpijski toranj u čast londonske olimpijade, “senzacija zvana ArcelorMittal Orbit”, visine 114,5 metara.

Godinama, kaže, prati tu temu, još od prvog susreta sa logorašima koji su mu otkrili tu temu.

“To sam bilježio, skupljao arhivu, svjedočio kroz objektiv kamere i divio se upornosti aktivista i boraca za istinu i pravdu. Film je posvećen njima, njihovoj hrabrosti, građanskoj dužnosti”, zaključio je Mustafić.

Film “Transforming tomorrow” premijerno prikazivanje zabilježit će na jesen ove godine.

(Fena)